Cynara scolymus - Artisjok, getekend door Margiet Honingh. Deze is te zien bij de tentoonstelling in het museum.
Cynara scolymus - Artisjok, getekend door Margiet Honingh. Deze is te zien bij de tentoonstelling in het museum. Foto: Margriet Honingh

Tentoonstelling over 400 jaar Mayflower bij Museum de Zwarte Tulp

Cultuur

Museum de Zwarte Tulp heeft van 21 maart tot en met 21 juni een tentoonstelling over planten en kruidenboeken van de Pilgrims met botanische tekeningen van Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars.

Voor vrijheid van hun protestantse geloof vluchtte een groep Engelsen in 1609 naar Nederland, naar Leiden. Daar vonden ze op den duur de sfeer toch te vrijzinnig, en dus reisde een deel van de groep in 1620 verder, naar Amerika, de ‘Nieuwe Wereld’, met het schip de Mayflower. In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Een van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale, maar ook voedselplanten meegenomen: Het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een prachtige tentoonstelling over gemaakt. De plantenlijst bevat verschillende kruiden en wortels die de Indianen als geneesmiddel gebruikten.

Naast de tentoonstelling ‘Planten van de Pilgrims’ is er ook een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974). Kennis van de geneeskracht van planten en kruiden was in die tijd erg belangrijk. In Engeland was hét boek The Herbal van John Gerard (1597) met duizenden afbeeldingen en besprekingen van planten. In The Herbal en het Cruydeboeck staan ook planten uit de ‘Nieuwe Wereld’ beschreven: zonnebloem, tabak, pompoen, maïs, tomaat en aardappel. Zonnebloempitten bevatten veel vitaminen en een aardappel in de zak van je jas helpt tegen reumatiek.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het evenement ‘Mayflower 400 Leiden’. Bij de tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen. Zie de site museumdezwartetulp.nl of kijk op Facebook.

Uit de krant