Sociale leven komt tot stilstand | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Lege klaslokalen tot en met 6 april. Leerlingen gaan thuis aan de slag met leerstof.
Lege klaslokalen tot en met 6 april. Leerlingen gaan thuis aan de slag met leerstof. (Foto: Remco Out)

Sociale leven komt tot stilstand

Wereldwijd worden maatregelen genomen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Nederland scherpte de geldende maatregelen op zondag 15 maart aan. De impact op de samenleving is groot: scholen en kinderopvang hebben de deuren gesloten, mensen werken - als dat kan - vanuit huis en een hapje eten of wat drinken in een café of restaurant is er ook niet meer bij.

Ook accommodaties om te sporten, waaronder sportscholen, zijn dicht. De supermarkten in Lisse hebben tegen wil en dank gouden tijden beleefd, omdat mensen aan het hamsteren sloegen, ondanks de oproep vanuit het kabinet om dit niet te doen. De coronacrisis levert ook mooie initiatieven op. Zo is de Facebookgroep Lisse Helpt Elkaar in het leven geroepen. Zo is het plan ontstaan om kwetsbare ouderen een kaartje te sturen, omdat zij momenteel zo min mogelijk bezoek (mogen) ontvangen. Ook zijn verschillende Lisser bedrijven met thuisbezorging gestart vanwege het virus. En dit betreft niet alleen voedings- of horecabedrijven of speciaalzaken, maar zelfs Grimbergen Boeken. Wie niet naar buiten kan of mag, kan een boek bestellen dat dan gratis thuisbezorgd wordt.

Het zijn initiatieven die de gemeente niet ontgaan, getuige het volgende bericht op haar website lisse.nl:
Beste Lissers,
We hebben sinds vanmiddag (15 maart, red.) te maken met nieuwe aanvullende maatregelen van het kabinet.    Die hebben ook in Lisse flinke gevolgen voor scholen, kinderopvang, horeca en sport. Op dit moment zijn we hard bezig om met onze samenwerkingspartners een goed antwoord te bieden op de vragen die er liggen. Wij houden u hiervan op de hoogte via onze website. Tegelijk weet ik dat we een dorp zijn met een grote saamhorigheid. Mensen kijken naar elkaar om. Dat zien we ook aan alle mooie nieuwe ideeën die er ontstaan om een ander te helpen. Als we dat de komende tijd doorzetten en onze eigen verantwoordelijkheid nemen, dan weet ik zeker dat we er goed doorheen zullen komen. Ik wil inwoners, ondernemers en organisaties heel veel sterkte wensen.”
Burgemeester Lies Spruit

De weekmarkt ging maandag wel gewoon door en dit gegeven werd uitgebreid gedeeld op Facebook, evenals de oproep de plaatselijke middenstand te steunen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>