Als je als gezin buiten komt, hou je dan aan de regels en houdt afstand van anderen, adviseert een bezorgde moeder uit Lisse.
Als je als gezin buiten komt, hou je dan aan de regels en houdt afstand van anderen, adviseert een bezorgde moeder uit Lisse. Foto: pexels.com

'Corona is beslist geen kinderspel'

Algemeen

Een inwoner van Lisse, van wie de naam bekend is bij de redactie, wil ouders waarschuwen hun jonge kinderen niet buiten te laten spelen. De mededeling van het RIVM dat kleine kinderen gerust buiten mogen spelen, zou zij het liefst terugdraaien. “Ik heb ernstig zieke, jonge kinderen gezien op het coronaspreekuur in het Alrijne ziekenhuis.”

Door Ruth Eppink

De Lissese heeft zelf al enige tijd klachten die op corona duiden, evenals de rest van haar gezin: haar man en drie jonge kinderen. Ze nam contact op met de huisarts, die geen actie ondernam omdat de vrouw geen koorts had. Toen ze enkele dagen later wel erg benauwd werd, besloot ze de huisarts opnieuw te raadplegen.
“Ik werd doorverwezen naar de coronaspoedpost bij het Alrijne. Ik maakte een afspraak. Op de afgesproken tijd kwam ik bij de spoedpost aan. Ik werd ontvangen door mensen in maanpakken en kreeg meteen een mondkapje. Vervolgens werd ik naar een kamertje gestuurd. Ik zag verschillende andere mensen met een aantal zeer jonge kinderen. Een jongetje van een jaar of 5 hing helemaal slap tegen zijn vader aan. Ook een jongen en een meisje van 2 of 3 jaar zagen er niet goed uit. Je verwacht vooral ouderen daar, maar ik heb slechts één mevrouw van boven de 70 gezien. Voor mij was dit een echte wake-upcall. Ik heb met tranen in de ogen naar die kinderen gekeken. Het RIVM roept doodleuk dat kleine kinderen gerust buiten kunnen spelen en dat ze nauwelijks een rol spelen in het verspreiden van het virus, maar wat ik bij de coronaspoedpost zag was toch een ander verhaal. Daarom wil ik alle ouders van jonge kinderen oproepen: laat ze alsjeblieft niet buiten spelen. Hou ze binnen, en als ze naar buiten gaan: blijf bij ze. Zorg dat ze niet aan elkaar zitten. En vergeet niet dat het virus vooral op ijzer enige dagen overleeft. Kinderen zitten in speeltuintjes overal aan en wrijven met hun handen door hun gezicht. Corona is beslist geen kinderspel.”

De vrouw is nog steeds benauwd, maar onderzoek bij het Alrijne wees uit dat ze geen longschade heeft opgelopen. “Ik mocht dus gewoon weer naar huis om daar in isolatie verder te herstellen. Mijn jongste dochter zit nu aan een puffer, dat wil je toch voorkomen?”
Ze wijst nog even op een Facebook-bericht van Brigitte Serifoski, een in Leiden wonende vrouw die zorgen heeft over haar eenjarige kleindochter. Het meisje heeft corona en ligt aan de beademing in het ziekenhuis. Het betreffende bericht is al meer dan 34.000 keer gedeeld. RTL Nieuws besteedde aandacht aan de zaak en interviewde haar. Inmiddels gaat het beter met het meisje.
“Ik kan alleen maar hopen dat ouders hier een les uit trekken. Hou je kinderen binnen”, onderstreept de Lissese.

Uit de krant