Iedereen moet wennen aan onderwijs op afstand, maar het gaat al steeds beter, zegt De Kleijn.
Iedereen moet wennen aan onderwijs op afstand, maar het gaat al steeds beter, zegt De Kleijn. Foto: pr

Waarnemend Fioretti-rector De Kleijn: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Algemeen

In plaats van 's ochtends de fiets te pakken om naar school te gaan, loggen leerlingen in het voortgezet onderwijs in heel Nederland massaal online in om les te krijgen. Uiteraard ook op het Fioretti College in Lisse. Waarnemend rector Rob de Kleijn loopt al heel wat jaren mee in het onderwijs, maar dit is ook voor hem nieuw.

"In mijn 37-jarige loopbaan heb ik dit nog niet meegemaakt. Geen examens, daarmee schrijven we geschiedenis", meldt De Kleijn. Het Fioretti College heeft hard gewerkt om de leerlingen op afstand te ondersteunen. "Ons onderwijs op afstand maakt vorderingen. De docenten zetten het werk in de vorm van weektaken in Classroom en via Google Meet zijn er ingeroosterde contactmomenten met de leerlingen. Soms heeft een docent wel zestig leerlingen tegelijk in zijn virtuele klas om vragen te beantwoorden. En zo'n contactmoment leidt ook wel weer tot hilarische taferelen: leerlingen die vanuit bed inloggen of niet in de gaten hebben dat de knuffel op de achtergrond ook in beeld is", lacht de waarnemend rector.

Online-onderwijs is een proces van vallen en opstaan, aldus De Kleijn. "De collega's zijn enthousiast weektaken en opdrachten in Classroom gaan zetten, voor de leerlingen soms iets te enthousiast. Zij geven dan aan door de bomen het bos niet meer te zien. Dagelijks plaatsen we een update op de website, zo houden we ouders en leerlingen op de hoogte. Ook voor de docenten, die nu vooral vanuit huis werken, is er een dagelijkse update. Iedere dag nemen wij de feedback van leerlingen, ouders en collega's door."

Het feit dat er geen centraal examen komt en daarmee dus het schoolexamen bepalend is voor de slaag-zakregeling, maakt dat sommige leerlingen in feite nu al weten dat zij geslaagd zijn. "Als namelijk alle cijfers binnen zijn en alles is voldoende, dan is die conclusie ook terecht. Maar het is wel bizar dat het onder deze omstandigheden indirect bekend wordt en niet gevierd kan worden. Ik begrijp zelfs dat de eerste vlaggen al in het straatbeeld verschenen zijn. Wij adviseren alle leerlingen echter wel om nu eerst de richtlijn van de minister af te wachten als het gaat om de slaag-zakregeling, de herkansingsmogelijkheid en dergelijke, voordat men voorbarige conclusies trekt."

Uit de krant