Meedenkers kunnen onder meer helpen op het gebied van activiteiten en sociale contacten.
Meedenkers kunnen onder meer helpen op het gebied van activiteiten en sociale contacten. Foto: pexels.com

Meedenkers wijzen de weg en bieden luisterend oor

Algemeen

Inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk kunnen gebruikmaken van het nieuwe Meedenkersnetwerk. Dit is een netwerk van vrijwilligers en beroepskrachten die verstand hebben van wonen, sociale contacten, activiteiten, zorg en financiën. Zij bieden ook steun en een luisterend oor tijdens de coronacrisis waar we nu mee te maken hebben.

Het is niet altijd makkelijk om de weg te vinden naar maatschappelijke loketten, regelingen en activiteiten. Meedenkers helpen daarbij. Zij zijn een gids en wijzen inwoners snel en eenvoudig de weg. Dat gebeurt op dit moment alleen digitaal en telefonisch, maar na de coronacrisis kan een Meedenker ook thuis langskomen of ergens afspreken. Zij kunnen dan eventueel mee naar een afspraak met bijvoorbeeld de gemeente.
“Meedenkers zijn de verbinding tussen inwoners met vragen en het aanbod van maatschappelijke organisaties. Met hun deskundige ondersteuning vervullen zij een unieke rol op het moment dat een inwoner de weg niet kent of zijn vraag nog niet helemaal helder heeft. Zo komen inwoners sneller terecht bij de ondersteuning die ze nodig hebben”, laat wethouder Arno van Kempen van koplopergemeente Teylingen weten.

De werkwijze
Een inwoner die een vraag heeft op maatschappelijk gebied, maar niet weet bij wie hij terecht kan, kan contact leggen met het Meedenkersnetwerk. Momenteel zijn er inwoners die zich eenzaam of ongerust voelen; het Meedenkersnetwerk is er ook graag voor deze mensen. Op de website www.meedenkersnetwerk.nl staan alle meedenkers, de onderwerpen waar zij veel van weten en in welke van de vier gemeenten zij actief zijn. Het is mogelijk om via de website een vraag te stellen, die bij coördinator Nadia te Water terecht komt. Zij zoekt dan een geschikte Meedenker uit. Als iemand al een voorkeur voor een Meedenker heeft, kan dat aangegeven worden. Nadia te Water is ook bereikbaar via 06-10 69 92 82 en info@meedenkersnetwerk.nl.
Op 18 maart stond een feestelijke startbijeenkomst gepland met de Meedenkers, vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties en de wethouders Arno van Kempen van Teylingen, Jolanda Langeveld van Lisse, Fred van Trigt van Hillegom en Dennis Salman van Noordwijk. Helaas kon deze bijeenkomst niet doorgaan vanwege corona.

Voorbeeld uit de praktijk
Tot slot een voorbeeld. Een oudere inwoonster, mevrouw De Wild, krijgt hulp van Meedenker Peter bij haar belastingaangifte. In hun gesprek komt Peter erachter dat mevrouw De Wild hulp nodig heeft bij klusjes in huis. Mevrouw De Wild vertelt hem ook dat zij vaak eenzaam is. Peter bespreekt de vraag in het Meedenkersnetwerk en krijgt feedback van de andere meedenkers. Bij een volgend bezoekje aan mevrouw De Wild geeft hij haar het telefoonnummer van een klussendienst en brengt zijn buurvrouw in contact met een welzijnsorganisatie in de buurt. Kijk voor meer info op www.meedenkersnetwerk.nl.

Uit de krant