Het bevrijdingsmoment van Hillegom.
Het bevrijdingsmoment van Hillegom. Foto: Frans Out, archief SVvOH.

Vrienden vertellen over 75 jaar vrijheid in Hillegom

Column Sporen van Vroeger

Volgende week vieren wij op 5 mei dat wij 75 jaar in vrijheid leven in Nederland. Niet het hele land werd op hetzelfde moment bevrijd. Op 7 mei werd Hillegom bevrijd en het precieze moment van de bevrijding van ons dorp door de geallieerde tanks is vastgelegd door Frans Out. Op de foto die deze column vergezelt, is te zien hoe de tanks door de Hillegomse Hoofdstraat rijden. Door het publiek warm onthaald, hoewel dat op deze uitsnede niet te zien is. Bij de digitale versie van deze column is de hele foto te zien en daar zijn de verwelkomende dorpsgenoten onderdeel van dit moment.

De foto maakt deel uit van het omvangrijke archief van Frans Out, de eerste voorzitter van Stichting Vrienden van Out Hillegom. Het archief is door de familie Out aan de Vrienden overgedragen en wordt door de vrijwilligers van de Vrienden beheerd. Een maand-expositie “75 jaar bevrijding” met veel beeldmateriaal uit het archief – waaronder een film - was gepland in mei maar die expositie halen we later in. De film was zonder geluid opgenomen en eerder dit jaar hebben de Vrienden een geluidsopname gemaakt waarin een aantal van onze oudere vrijwilligers uit eigen ervaring vertellen over wat zich er allemaal afspeelt. Het is een bijzonder tijdsbeeld en wij zullen dit op een later moment alsnog met het publiek delen.

Frans Out heeft met medewerking van Marca Bultink over de oorlog een boek geschreven genaamd “Hillegom ’40-‘45”, in 1987 uitgegeven door Boekhandel Stevens en al lang uitverkocht. Frans Out vertelt daarover in het slotwoord van zijn boek het volgende. “Meermalen is mij gevraagd waarom ik zoveel moeite heb gedaan, om een boek over de oorlogsjaren in Hillegom te publiceren. Wel, ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat er naast de vele boeken die over de Tweede Wereldoorlog zijn verschenen, een boek over je eigen woonplaats is. Het is mij gebleken dat er bij de jeugd veel belangstelling is voor de oorlog. Wanneer ze te zien en te horen krijgen, wat er in hun eigen woonplaats gebeurd is, spreekt hen dat nog sterker aan.”

Over moment van capitulatie door de Duitsers in Nederland vertelt Frans Out in zijn boek: “Op vrijdagavond 4 mei trok ik mij, zoals gewoonlijk, weer terug in mijn donkere kamer. Daar stond ook een oude radio verborgen. Toen in de hongerwinter de stroom werd afgesloten, mocht ik met medeweten van de politie een snoer leggen naar het politiebureau, dat wel over elektriciteit beschikte. Via de Franse zender hoorde ik die avond dat de Duitsers in Nederland op zaterdag 5 mei zouden capituleren. Ik vertelde het nieuws aan mijn vrouw en onze onderduikers en ik wilde ook graag mijn ouders inlichten, die aan de overkant van de straat boven de bakkerij woonden. Het was echter al acht uur geweest en de spertijd was ingegaan, dus ik mocht eigenlijk niet de straat op. Ik besloot snel over te steken. Ik was echter nog geen tien meter onderweg, toen ik twee Duitse militairen uit een poortje zag komen. Zij hielden me aan. Ik zei dat ik naar mijn ouders ging om het goede nieuws van de capitulatie te vertellen. Tot mijn verbazing reageerden de twee soldaten blij. Ik kon zonder problemen mijn weg vervolgen.”

Een bijzondere Bevrijdingsdag gewenst in deze bijzondere tijd. En zodra het weer mag, heten wij u persoonlijk weer van harte welkom op Kwekerij Veelzorg! De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Jacolien van der Valk, stichting Vrienden van Oud Hillegom, SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant