Logo lissernieuws.nl
Boris en Annemiek van Lef vonden de lockdown zwaar, maar zijn niet bij de pakken neer gaan zitten.
Boris en Annemiek van Lef vonden de lockdown zwaar, maar zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. (Foto: pr)

Horeca popelt om weer te openen

Nu bekend is dat de horeca onder strikte voorwaarden per 1 juni weer open mag, zijn veel restaurants en kroegen hard bezig de boel binnen aan te passen. Hoe staan ze ervoor? En hoe hebben ze de lockdown beleefd? De redactie vroeg het een aantal horeca-ondernemers.

Door Ruth Eppink

Onder normale omstandigheden zou het bij Hotel-Restaurant De Engel een drukte van belang zijn. Hordes toeristen die de Keukenhof bezoeken, boeken dan een of meerdere overnachtingen bij de derde generatie Juffermans: neef Eric en nicht Karin. Zo ging het al jaren, behalve in 2020. Dat was een enorme domper voor het gehele team van De Engel, vertelt Karin. "De afgelopen periode hebben we natuurlijk niet als leuk ervaren. Normaal zijn april en mei de beste maanden van het jaar voor ons en daar is nu niks van terecht gekomen. Ik schat dat we ongeveer 90% minder omzet dan normaal hebben gedraaid."
De Engel besloot in te zetten op afhalen en bezorging, met wekelijks wisselende menu's. "Dankzij de mensen uit de omgeving hebben we best wel wat maaltijden kunnen verzorgen", zegt Karin. "We zijn blij dat we op 1 juni weer een beetje open mogen. Dertig personen is natuurlijk niet veel, maar het is een begin! We hopen dat alles goed blijft gaan en dat er snel weer meer versoepeling komt", aldus Karin Juffermans.

Uit het veld geslagen
Boris en Annemiek van Eetcafé Lef gooiden het over een andere boeg. "Tijdens de eerste persconferentie was ik bij mijn ouders aan het eten (toen was dat nog heel normaal) en werd er medegedeeld dat wij binnen een half uur al de deuren moesten sluiten. Meteen ben ik in de auto gesprongen om naar Lef te gaan. Bij binnenkomst hing er een geschrokken sfeer. De gasten hadden alle begrip voor onze situatie, rekenden af en vertrokken", blikt Boris terug. Annemiek vervolgt: "De eerste uren na de sluiting op 16 maart hebben we alles op ons in laten werken; we waren even uit het veld geslagen. Na een nacht slapen hebben we goed nagedacht en kwamen Boris en ik tot de conclusie dat we niet gaan bezorgen of afhalen. Wij vonden het niet eerlijk tegenover de bedrijven die altijd al bezorgen en aan afhalen doen. Het is een andere tak van sport en niet onze tak."
Boris: "Aangezien wij geen ervaring hebben met bezorgen, is het risico groot dat zelfs simpele dingen als frietjes niet meer lekker zijn tegen de tijd dat ze thuis op je bord liggen en dan hebben we het niet eens over het vlees en de vis. Daarbij is de keuken van Lef ook te klein, er zou dan slechts 1 kok kunnen werken."
Het stel besloot dan maar te gaan klussen. "De wc's hebben een ander kleurtje gekregen, we zijn overgegaan op een andere brouwerij waardoor de taps zijn vervangen, de keuken heeft handige opbergruimte gekregen, de markies is schoongemaakt en Boris heeft een nieuwe schutting geplaatst."

Tijd voor de kinderen
De dagen van Boris en Annemiek waren ook aardig gevuld door het lesgeven van hun twee jongens die leerplichtig zijn. Annemiek: "Ik gaf de oudste les en Boris de middelste; onze jongste huppelde lekker door de kamer met haar speelgoed. We hadden een mooi schema: overdag lesgeven, in de middag een half uur wandelen of een stuk fietsen met het hele gezin en in de avond - als alles lag te slapen - gingen wij naar beneden om te klussen in Lef.Als moeder heb ik enorm genoten van het lesgeven en de kinderen voortdurend om me heen te hebben, heerlijk zoveel tijd met elkaar, echt quality time. heerlijk."

Buffertje
Wat betreft het financiële kwam het allemaal wat moeizaam op gang vanuit de overheid, meldt Annemiek. "Maar wat ze hebben beloofd, hebben we dan ook wel gekregen, Ja, natuurlijk schiet je er financieel bij in, dat is logisch. Een tijd van toeristen, Keukenhof, Koningsdag, Corso en 5-meiviering, dat ging allemaal niet door. En dan was het ook nog eens fantastisch mooi weer. De kassa had beslist lekker gerinkeld, maar je hebt er niets aan om daar bij stil te staan. Het is zoals het is. Boris en ik hebben wel vaker voor hetere vuren gestaan, dus hier komen we samen met ons superteam ook zeker weer doorheen."
Volgens Boris had Lef  een kleine buffer, onder meer doordat de feest/vergaderzaal die het eetcafé heeft  lekker begon te lopen. "Bovendien leven wij niet erg gek, gaan drie dagen per jaar op vakantie met de kids en hebben een auto van een jaartje of 15 oud", zegt de horecaondernemer. Hij heeft zich geregeld behoorlijk gestoord aan de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland vanwege ongenuanceerde woorden bij tv interviews en aan de kroegbaas die verkondigde op 1 juni alle 50 kroegen open te gooien. "Ik snap de frustratie als geen ander, maar zou ook zeker niet in de schoenen van het kabinet willen staan op dit moment. Deze maatregelen hebben zij niet voor niets genomen."  

Steunbetuigingen
Tijdens de lockdown hebben Boris en Annemiek veel steunbetuigingen ontvangen. "Cadeaus, kaarten, bloemen, enzovoort van mensen die ons op de een of andere manier financieel wilden steunen. Superlief en hartverwarmend", zegt Boris. "Zelfs van ons eigen personeel kregen we lieve berichten, dat deed ons goed", vult Annemiek aan.  

Heropening
De ondernemers kijken uit naar 1 juni. Zodra Lef weer opent draait het team twee shifts voor zowel lunch als diner. "We hebben dan alles op 1,5 meter staan", zegt Annemiek. "Maar eerst gaan we met het personeel koffie en taart eten om eens lekker bij te kletsen en dan gaan we aan de schoonmaak en alle voorbereidingen beginnen, zodat we 1 juni spik en span zijn om iedereen weer te verwelkomen, we kijken er zo naar uit. Al 30 jaar in de horeca en nog nooit zo lang niets gedaan, dus kom maar op!"
Boris: "Ik heb daar echt zin in! Eindelijk weer de gezelligheid met onze gasten en zeker ook het personeel in onze 'grote huiskamer'.

Meer berichten