Yvonne en Sabine dealden in Slowakije met coronaperikelen.
Yvonne en Sabine dealden in Slowakije met coronaperikelen. Foto: pr

'Hamsteren doen ze niet in Slowakije'

Human Interest

Anderhalf jaar geleden zegden Yvonne en Sabine hun banen en huurhuis in Lisse op. Het duo vertrok naar Slowakije om daar hun geluk te beproeven met een eigen vakantieboerderij. Hoe staat het er nu voor? Een verslag vanuit het landelijke Modrý Kamen.

Voor ze hun eerste gasten konden verwelkomen, moesten Yvonne en Sabine keihard werken om de verlaten boerderij weer nieuw leven in te blazen. "Kilo's stenen, hout, zand, zakken cement, lijm, stuc, gipsplaten, dakpannen, OSB-platen en gipsblokken werden besteld, vervoerd en versleept naar de plek van bestemming. We hebben spieren gevoeld waarvan we niet wisten dat we ze hadden", vertelt Sabine. "Verhuisdozen werden in de maanden die volgden, uitgepakt en weer herpakt en verplaatst, want in welke doos zat toch dat ene...(overigens is de pindakaas nog steeds vermist, maar dat terzijde...) Door de ruige verbouwwerkzaamheden kon je op Yvonnes lijf door de blauwe plekken, bijna Twister spelen. Meters leidingen, rioolpijpen en elektrodraden werden aangelegd, enorme hoeveelheden onkruid werden verwijderd en we zaaiden en maaiden gras op ons 'kleine' gazonnetje."

Ik vertrek-momentjes
En dan het gevecht met die megagrote stekelige familie acacia robinia boomstruiken, die na elke maaibeurt weer hun kop opstaken. Yvonne en Sabine maakten die boomstruiken vakkundig met de grond gelijk en verzochten de bomen vriendelijk nu toch echt te stoppen met groeien. "Maar luisteren ho maar...." Zeep, zalf, jams, boerderijontbijtjes en siropen werden gemaakt, de schoonmaakemmers hebben overuren gedraaid en de stofzuiger proestte uiteindelijk met de melding: ik stop er mee, tijd voor een nieuwe.
Sabine: "En uiteraard passeerden er ook een aantal typische 'Ik vertrek'-momentjes, sneldrogend beton (hadden wij niet besteld maar toch gekregen...) werd voor de brug vakkundig gestort en was al aan het uitharden op het moment dat wij het met kruiwagens op de plaats van bestemming kregen. En toen we uiteindelijk voor de derde keer bij de vreemdelingenpolitie waren (waar niemand een woord Engels sprak, best bijzonder voor een vreemdelingenpolitie...), was ik mijn paspoort vergeten mee te nemen en mochten we onverrichter zake wederom terug naar huis. Uren zijn er op de klok weggetikt tijdens het wachten bij diverse instanties op de benodigde papiertjes, stempeltjes en lintjes voor verzekeringen, internet, autokeuring, vuilstort en verblijfsvergunningen en ik vergeet vast nog wel iets... En dan uiteraard deze klassieker: op de dag dat onze eerste gasten arriveerden, zei de accu van de auto 'Ik ben leeg', net toen Yvon een gasfles voor onze kampeerperiode in de schuur wilde halen. Die avond aten wij dus pizza uit de oven, want elektra was wel aanwezig in de schuur!"

Dieren
Yvonne en Sabine hebben ook diverse dieren op hun vakantieboerderij. "Kippen die kwamen en kippen die gingen..(met de vos mee). Schapen die kwamen, maar na een maand vertrokken zonder enige reden van opgaaf... Uren rond gezocht, overdag en in het donker, maar geen enkel teken van onze Zuska en Duzka. We hopen maar dat ze elders een fijn onderkomen hebben gevonden, maar we hebben onze twijfels.. Om maar even in de dierensfeer te blijven... Onze werkpaardjes, genaamd wasmachine en droger, hebben knap werk verricht tijdens het hoogseizoen. Er werden stapels was verslonden en de droogmolen liet zich gezellig ronddraaien tijdens een flinke valleizucht (lees: storm). En er werd flink gebruikgemaakt van de door Yvon gemaakte modderkeuken, speciaal voor onze kleinste gasten", vertelt Sabine.
In het eerste seizoen dat ze open gingen, ontving het duo 25 gasten en 12 vrijwilligers, waarvan er 2 nog een keer terug kwamen. "Tijdens de wisseldagen van gasten was het rennen van hot naar her, de emmers sop vlogen in het rond en we hebben kilometers gelopen van de vakantiehuizen Ranná Rosa, Krasný Svet, schuur en stal. De kilo's vlogen er ook af. Maar al het harde werken werd gelukkig beloond: de verbouwing, al die uren promotiewerk achter de computer, de website bijhouden, blogs schrijven, actief zijn op social media", aldus Sabine.

Weer in Nederland
In de afgelopen winterperiode was het duo tijdelijk een aantal maanden in Nederland. "Om te werken, zodat we weer voldoende financiële middelen hadden voor ons volgende project: het verbouwen van de pipowagen Stará Láska. Op 1 maart reden we terug naar onze geliefde boerderij, met de eerste coronabesmetting in Nederland ver achter ons, dachten we... Helaas, op 6 maart bereikte corona ook Slowakije. Dat land heeft snel en daadkrachtig opgetreden, de grenzen werden rap gesloten. Tijdens het paasweekend mocht niemand de deur uit en werden mondkapjes verplicht: op straat, in de winkels, zelfs in de auto! Ik vond het een bizarre gewaarwording, de eerste keer boodschappen doen tijdens coronatijd. We hebben hier niets gemerkt van hamsteren, de supermarkten bleven goed bevoorraad. Mondkapjes zag je in allerlei soorten en maten, van een gevouwen bh voor het gezicht of een kinderonderbroek. Wij hadden geluk dat we nog een flinke set stofkapjes hadden."


Deze regels zijn overigens nog steeds van kracht. Het stel heeft een lange periode een vrijwilliger uit Spanje onderdak geboden. "Hij zou voor twee weken blijven, maar dat werden er zes... Net voor het sluiten van de grenzen was hij bij ons binnen en het plan was dat hij twee weken later naar Oostenrijk zou gaan. Maar dat ging dus niet door, na zes weken hebben we hem afgezet bij Nederlandse kennissen die ook wel wat hulp konden gebruiken en zo had hij ook weer wat andere gezichten om naar te kijken. Inmiddels hebben we vernomen dat de grens naar Oostenrijk weer open is en half juni vervolgt hij zijn avontuur."

Versoepeling coronamaatregelen
Volgens Sabine zijn ze in Slowakije de coronamaatregelen aan het versoepelen; dat gebeurt door middel van een fasesysteem. "Vorige week woensdag is de laatste fase in gegaan en dat betekent dat alle winkels weer open zijn. Op zondag blijven de supermarkten nog dicht en de periode tussen 9 en 11 uur is specifiek bedoeld voor ouderen om hun boodschappen te doen. Restaurants zijn weer open, alleen de buitenterrassen en je mag maar met twee personen komen, of meerdere uit één gezin. De grenzen en vliegvelden zijn nog dicht en het laatste bericht is dat deze dicht blijven tot in ieder geval 26 juni."
Het tweede seizoen voor Sabine en Yvonne is dus gestart zonder gasten. "Eind april zouden onze eerste gasten komen en ook daarna zijn de reserveringen geannuleerd. We hebben geen idee hoe lang dit allemaal nog gaat duren en die onzekerheid is slopend! Om ons niet te laten ontmoedigen door de gedachten aan een seizoen zonder leuke gasten en inkomsten hebben we een ludieke actie bedacht.
Los van het feit dat gezondheid het allerbelangrijkste is, raakt de coronacrisis ons financieel hard. Sinds eind februari staan de reserveringen stil, de boekingskalender laat annuleringen zien en op de bankrekening is de bodem in zicht. Daarom hebben we op 10 mei een hulpkreet op social media geplaatst. Daar is een hele fijne samenwerking uit voortgekomen met Karien van Lieverdeliefste illustraties. Zij was vorig jaar met haar gezin een van de eerste gasten. Zij stelde voor om voor ons wenskaarten en een adoptie certificaat te maken en zo is de actie - met een knipoog - Adopteer een grassprietenfamilie ontstaan. Je ontvangt een ludiek pakketje met een adoptiecertificaat, drie unieke wenskaarten en een geurbuideltje met vers gemaaid gras en kruiden uit Slowakije. Wil je ook zo'n uniek 'once in a lifetime'- pakketje ontvangen en onze vakantieboerderij een warm hart toedragen? Ga dan naar onze website voor meer informatie: www.natuurlijkslowakije.nl."

Zou er na het lezen van bovenstaand verhaal de vraag bij je opborrelen of Sabine en Yvonne er nog steeds vol voor willen gaan met hun Slowaakse avontuur? "Dan kunnen we daar heel eerlijk en vanuit de puntjes van onze tenen op antwoorden: een dikke JA, want het leven op onze boerderij is heerlijk, uitdagend, vernieuwend, inspirerend én keihard werken, maar het is wel ónze boerderij! En in de vakantieperiodes natuurlijk ook een beetje van onze gasten waar we het met liefde mee delen! Slowakije staat bijna boven aan de lijst van de veiligste vakantielanden. De regering heeft vroegtijdig strenge maatregelen genomen, waardoor de uitbraak minimaal is gebleven. Dat maakt Slowakije een heel veilig vakantieland en we hopen dan ook dat de grenzen gauw open gaan en we jullie mogen ontvangen!"

Uit de krant