Wethouder Kees van der Zwet.
Wethouder Kees van der Zwet. Foto: Sven van der Vlugt

Gemeente Lisse presenteert kadernota in beperkte vorm vanwege coronacrisis

Politiek

Het college van B en W kiest er door de huidige omstandigheden voor om een beleidsarme kadernota 2021 op te stellen. Dit betekent dat de integrale afweging van beleidskeuzes en budgetten voor nieuw beleid in november plaatsvindt bij het vaststellen van de begroting 2021.

Het college verwacht dan meer inzicht te hebben in de (financiële) gevolgen van de pandemie voor de gemeente en daardoor kunnen er reële keuzes gemaakt worden. De raad zal de Kadernota op 2 juli behandelen. Wethouder Kees van der Zwet: "Op dit moment stellen we onze politieke ambities ondergeschikt aan wat nodig is om Lisse door de crisis heen te helpen. Daarvoor is nu nog veel onduidelijk en onzeker. In de begroting voor 2021 verwachten we inzicht te kunnen geven in wat er nodig is in 2021 en hoe dat zich verhoudt tot onze politieke ambities."

Kadernota 2021
De financiële wijzigingen in deze kadernota hebben vooral betrekking op de (financiële) verwerking van eerder genomen besluiten en aanpassingen van uitkeringen uit het Gemeentefonds. Daarnaast zijn bedragen van gemeenschappelijke regelingen aangepast, conform de afspraken die regionaal zijn gemaakt.

Sluitende begroting 2021 en beter perspectief
In 2019 heeft Lisse een omvangrijke bezuinigingsoperatie van € 2,125 miljoen uitgevoerd voor de begroting 2020 en het meerjarenperspectief. Daar plukt de gemeente nu de vruchten van. Daarmee heeft zij relatieve rust gecreëerd voor de komende jaren.
Onderdelen van het totale pakket aan maatregelen waren een extra verhoging van de ozb (onroerendezaakbelasting) om de begroting structureel in evenwicht te brengen en de verhoging van het tarief voor de afvalstoffenheffing om die weer kostendekkend te krijgen.
Een uitdaging blijft de financiële positie (solvabiliteit en schuldpositie) van de gemeente. "De verslechterde financiële positie is echter niet in één jaar ontstaan en zal ook niet ineens opgelost zijn" stelt Van der Zwet. "Er ligt nu een sluitende begroting voor 2021. De effecten van de coronacrisis moeten nog duidelijk worden en waar nodig financieel vertaald. Ons doel is om de gevolgen voor de korte termijn van de coronacrisis op het gebied van zorg, voor onze verenigingen en het bedrijfsleven zoveel mogelijk op te vangen."

Complexe opgave
Het besturen van een gemeente is met de jaren een complexere opgave geworden. "Dit komt onder meer door de decentralisaties van taken waar niet altijd de passende budgetten bijgeleverd worden. De ontwikkeling in de Algemene uitkering uit het Gemeentefonds toont eens te meer aan dat het zeer lastig is om een gedegen eigen financieel beleid te kunnen voeren. Deze kadernota meldt een aanpassing van de maatstaven. We moeten afwachten wat de Meicirculaire en later in de tijd ook de herverdeling van het Gemeentefonds brengt. En wat dit dan voor het meerjarenperspectief betekent", zegt de wethouder.

Ambities coalitieakkoord blijven
Het coalitieprogramma is net als vorig jaar het uitgangspunt voor de doelen die de gemeente wil bereiken:
(1) een aantrekkelijk Lisse,
(2) vitale inwoners en
(3) duurzame innovatie.
"De ambities blijven staan en waar nodig maken we een pas op de plaats of temporiseren we projecten", besluit Van der Zwet.

Uit de krant