Op de vloer is de looprichting aangegeven. Inzet: een van de tekeningen die te zien is in de expositie.
Op de vloer is de looprichting aangegeven. Inzet: een van de tekeningen die te zien is in de expositie. Foto's: pr

Museum de Zwarte Tulp weer geopend voor publiek: Planten van de Pilgrims

Cultuur

De tentoonstelling bij Museum de Zwarte Tulp in het kader van 400 jaar Mayflower stond op het punt van openen toen het coronavirus toesloeg. Niemand heeft deze expositie dan ook nog gezien. Maar sinds dinsdag 2 juni is het museum weer geopend en kan men tot en met 27 september genieten van drie tentoonstellingen rond het thema 400 jaar Mayflower. "We hebben er allemaal weer zin in", zegt directeur Werner van den Belt.

Er is hard gewerkt achter de schermen van de Zwarte Tulp zodat mensen tijdens hun bezoek herinnerd worden aan de anderhalvemeterregel. Zo zijn er onder meer looprichtingen aangegeven op de vloer. Momenteel mogen maximaal 30 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn. Via de website museumdezwartetulp.nl is een ticket te boeken en een tijdslot in te vullen. Wie een museumkaart heeft, kan het museum bellen om te vragen op welk tijdstip men het best kan komen.
Van den Belt: "Wij kunnen in tijden van crisis betekenis geven en verbinding bieden: wie zijn wij, waar komen wij vandaan en hoe zien wij onze toekomst? Deze crisis betekent helaas ook dat wij inkomsten zijn misgelopen en onze sponsoren – waaronder de tuinbouwsector – zware klappen hebben gehad. Wij kunnen uw steun door uw bezoek of in een andere vorm nu heel goed gebruiken. Want als wij ons cultureel erfgoed niet meer kunnen tonen, wat bindt ons als Bollenstrekers dan nog?"

Planten van de Pilgrims
In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden naar Amerika voer. Een van de Pilgrims, William Brewster, heeft op deze overtocht een uitgebreid naslagwerk over medicinale en voedselplanten meegenomen: het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een prachtige tentoonstelling over gemaakt. Zij maakten een selectie uit de meer dan 1000 planten uit het boek. Verder is er een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974). Ook vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen. Zie museumdezwartetulp.nl of Facebook.

Uit de krant