Gemeenten met ballonoplaatbeleid, 2019 (links) versus 2020.
Gemeenten met ballonoplaatbeleid, 2019 (links) versus 2020. Foto: pr

Aantal gemeenten met verbod op ballonoplatingen in één jaar verdubbeld

Duurzaam & Groen

Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen. In één jaar tijd is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Vorig jaar had in maart 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%. 

Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Een jaar geleden had 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%. Dat zijn 145 gemeenten. In 2018 had nog maar 5% een verbod ingesteld.
Sinds de verantwoordelijkheid voor ballonoplaatbeleid in 2014 bij de gemeenten werd gelegd, monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente. De afgelopen twee jaar ziet de stichting de cijfers sterk stijgen. Minstens twaalf gemeenten buigen zich op dit moment over een verbod en zullen dat naar verwacht komende maanden vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).


 Provincies

Percentage gemeenten met een verbod (aantal)

Friesland

78% (14)

Noord-Holland

60% (28)

Groningen

58% (7)

Zeeland

54% (7)

Zuid-Holland

54% (28)

Drenthe

42% (5)

Noord-Brabant

34% (21)

Flevoland

33% (2)

Utrecht

31% (8)

Gelderland

29% (15)

Overijssel

24% (6)

Limburg

13% (4)

Kustprovincies zijn koploper
Er is een duidelijk verschil tussen de stand van zaken in de verschillende gemeentes. Alle provincies die aan de Noordzeekust grenzen doen het beter dan het landelijk gemiddelde. Friesland staat bovenaan met 78%. In Noord-Holland heeft 60% van de gemeenten een verbod, in Groningen 58% en ook in Zeeland en Zuid-Holland heeft meer dan de helft van de gemeenten een verbod.

Elf ballonnen op honderd meter strand
Al vijftien jaar doet Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Gemiddeld liggen er elf ballonresten op honderd meter strand. “Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden,” legt Ewout van Galen, programmaleider Schone zee, uit. “Veel ballonnen belanden zo in zee. Daarom is het fantastisch dat zoveel gemeenten inmiddels besloten hebben om ballonoplatingen niet meer toe te staan. Zij dragen zo bij aan een schone en gezonde Noordzee.”

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: ruimte voor natuur, schone zee, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werken wij aan een schone en gezonde Noordzee.

Uit de krant