Er is grote behoefte aan betaalbare woningen.
Er is grote behoefte aan betaalbare woningen. Foto: pixabay

Lisse kreeg er vorig jaar 150 woningen bij

Politiek

Er zijn op verschillende plekken in Lisse bouwprojecten in ontwikkeling. Het projectenboek van de gemeente beschrijft deze ontwikkelingen. Op donderdag 18 juni wordt in de commissievergadering Ruimte en Infrastructuur hierover gesproken. Elk halfjaar vindt er een actualisatie plaats van het projectenboek.

Wethouder Jeanet van der Laan: “Lisse zet goede stappen in de ontwikkeling van nieuwe woningen. Ons dorp heeft een beperkt aantal locaties voor woningbouw, en hierdoor wegen we elke keer goed af wat er op welke locatie gaat gebeuren. Onze ambities zijn hoog; woningaanbod voor diverse doelgroepen, maar gelukkig laten we ons niet remmen door onmogelijkheden. Stapje voor stapje worden mooie projecten gerealiseerd.”

Nieuwe woningen
In 2019 zijn er ruim 150 nieuwe woningen toegevoegd aan de woningvoorraad in Lisse. In 2020 worden bij De Waterkanten nieuwe woningen gebouwd en projecten zoals Nieuw Meerzicht, Kruishoorn en Elka starten met de voorbereidingen van de bouw. Voor de projecten Elka en Nieuw Meerzicht zijn de bestemmingsplannen en de omgevingsvergunningen onherroepelijk en daarmee definitief. Ook heeft het college besloten om het pand ‘Plan 4’ aan de Heereweg 245-249 te verkopen, om te zorgen voor de realisatie van appartementen, waaronder starterswoningen.
Op de braakliggende gronden rondom Rustoord, tussen de Achterweg en Heereweg, wordt de volgende fase van het plan Trompenburg ontwikkeld. De nieuwe grondeigenaar Wilma Wonen heeft een eerste opzet aangedragen voor circa 60 woningen op deze locatie. Met verschillende woningtypes is ruimte voor verschillende doelgroepen in dit plan.

Samenhang in gebiedsontwikkeling Haven
Rondom de Haven spelen verschillende ontwikkelingen en initiatieven. Havenmeester en Havenkwartier worden bewoond, maar er zijn ook ontwikkelingen rondom Hoogvliet en het ING-pand. Dan gaat het met name om het maken van woningen. Er wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin men bepaalt welke uitstraling op het gebied van stedenbouw en architectuur voor deze belangrijke plek in het centrum gewenst is.

Duurzaamheid
Om als gemeente meer te kunnen sturen op duurzaamheid in (bouw)projecten is het afgelopen jaar de methode Duurzame Gebiedsontwikkeling ontwikkeld. Hiermee borgt de gemeente dat duurzaamheid structureel deel uitmaakt van (nieuwe) ruimtelijke projecten. Begin dit jaar heeft het college enkele pilots benoemd die van deze methode gebruik gaan maken, waaronder de herinrichting Ter Specke en de Villa’s Achterweg.

Uit de krant