Hangkouserieën 82 komt volgende week uit. | Vormgeving: Jan Zeilemaker.
Hangkouserieën 82 komt volgende week uit. | Vormgeving: Jan Zeilemaker.

Historisch besef beloond: Gebroeders Van Zanten

Algemeen

Afgelopen maart reikte Stichting Vrienden van Oud Hillegom hun jaarlijkse Vrienden-oorkonde uit aan Gebroeders Van Zanten, 1e Loosterweg 1-1a. Genomineerd worden panden wier eigenaren ervoor gezorgd hebben dat die panden op een historisch verantwoorde wijze in stand gehouden of gerestaureerd zijn. Dit jaar werd de oorkonde uitgereikt in de categorie “markante gebouwen, niet zijnde woonhuizen, van ten minste 50 jaar oud”. 

Het complex van bollenschuren, pakplaats en kantoor werd in 1911 gebouwd voor Koninklijke Gebroeders Van Zanten. De gebouwen uit 1911 hebben een hoge architectonische waarde met rijk metselwerk. De specifieke kenmerken van bollenschuren zoals de openslaande ventilatiedeuren, die nodig waren om de bollen aan de lucht te laten drogen, zijn voor een groot deel nog aanwezig. De authentieke gebouwen zijn grotendeels behouden, zodat de bedrijfsgeschiedenis zichtbaar blijft. Om die reden werd Royal van Zanten in 2013 al onderscheiden met de Zwarte Tulp Prijs voor behoud van bollenschuren. Nu is daaraan de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom toegevoegd. Marca Bultink schreef een ‘portret’ van dit markante gebouwencomplex en het is de coverstory van het donateurstijdschrift van de Vrienden, “Hangkouserieën” 82 dat volgende week gepubliceerd wordt.

Het juli-nummer staat weer bol van mooie historische artikelen zoals de vervolgen van de tweeluiken “Vroege vriendschap, late liefde” van Gerard Telkamp, “Tuindershuis in het Van Nispenpark” van Alphons Maas en niet te vergeten “Hillegomse bollenvelden van vroeger” met veel prachtige afbeeldingen op ansichten uit het archief van auteur Piet Maat waar hij ons van laat meegenieten. Jan Zeilemaker geeft een inkijkje in de schatkamer van de Vrienden van Oud Hillegom en zet de koperen pinakel van de oude Julianaschool in de spot. Regelmatige bezoekers van de Vrienden hebben dit object vast weleens zien staan in de Holkamer en nu doet Jan de achtergrond ervan uit de doeken.

Marca’s eerdere artikel over het Nutsgebouw aan de Van den Endelaan heeft veel belangstelling geoogst en dat leidde tot reacties met nieuwe gegevens. Marca heeft daarom in deze aflevering van “Hangkouserieën” een aanvullend artikel geschreven.

Daarnaast vijf pagina’s vol met VriendenNieuws, want ofschoon wij onze evenementenkalender bijna geheel hebben moeten leeghalen in verband met de coronamaatregelen, zijn onze vrijwilligers toch op veel fronten actief.

In de loop van volgende week kunnen donateurs hun exemplaar van “Hangkouserieën” in de brievenbus verwachten. Voor het inpakken hebben we een afwijkend protocol moeten invoeren want normaliter is het een gezellig drukke boel op de inpak-dag. Om de sociale afstand te kunnen bewaren kan maar een dozijn mensen tegelijk in onze ruimtes werken en een aantal bezorgers in de kwetsbare groep heeft ervoor gekozen om het stickeren en inpakken thuis te doen. Maar er wordt stug doorgepakt en hiervoor verdienen chef-inpak Marijke Vork en onze bezorgers een compliment.

Op zoek naar oude straatbeelden van de plek waar u woont of woonde? Stuur ons een email. Onze gebouwen zijn nog niet open voor het publiek vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, maar onze vrijwilligers gaan graag voor u op zoek. En op een later moment begroeten wij u graag weer op Kwekerij Veelzorg!

Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom

Email: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant