Door verhoging van de starterslening zouden meer starters een huis moeten kunnen kopen.
Door verhoging van de starterslening zouden meer starters een huis moeten kunnen kopen. Foto: Pexels.com

Meer kans op eerste huis in Lisse door verhoging starterslening

Algemeen

Goed nieuws voor starters in Lisse. De gemeenteraad heeft besloten om het bedrag van de starterslening te verhogen. Dit betekent dat de kansen van jonge huizenkopers om in te stromen op de woningmarkt in Lisse worden vergroot. Dick van der Heiden, franchisenemer van De Hypotheker in Lisse, is blij met dit besluit zodat nóg meer starters financiële ondersteuning kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste huis.

De gemeenteraad van Lisse heeft besloten om in te stemmen met het voorstel van het college om het bedrag van de starterslening te verdubbelen van 25.000 euro naar 50.000 euro. Daarnaast wordt het aankoopbedrag voor de woning gelijk gesteld aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze grens is dit jaar vastgesteld op 310.000 euro. De hoge huizenprijzen zorgen er nu voor dat jonge huizenkopers regelmatig uitwijken naar omliggende gemeenten omdat een woning in Lisse voor hen niet haalbaar is. Door dit besluit worden de kansen voor starters om in te stromen op de woningmarkt in Lisse vergroot.

De starterslening is een tweede hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Deze lening bestaat uit twee delen: de starterslening, met een vast bedrag aan aflossing, en een combinatielening. Voordeel van de starterslening is dat jonge huizenkopers de eerste drie jaar geen maandlasten betalen voor beide delen. De aflossing wordt de eerste drie jaar namelijk betaald met de combinatielening. Daardoor loopt de combinatielening deze periode op. Na drie jaar wordt er getoetst of het inkomen voldoende is om de rente- en aflossing te gaan betalen.

Dick van der Heiden, franchisenemer van De Hypotheker Lisse, geeft aan: “In mijn adviesgesprekken zie ik dat veel jonge huizenkopers graag in Lisse een eerste woning willen kopen, maar ook hier is er krapte op de woningmarkt. Starters kopen gemiddeld voor 260.000 – 270.000 euro een woning, dat is een hoop geld. Daarnaast kun je maar 100% van de woningwaarde financieren, de kosten koper – overdrachtsbelasting, notaris en taxatiekosten – komt hier nog bovenop. Gemiddeld bedraagt dit 5 procent van de koopsom. Bij een woning van 260.000 euro komt dit uit op een bedrag van 13.000 euro. Om alle bijkomende kosten te kunnen financieren, hebben starters dus vaak een flinke eigen spaarpot nodig. Daarnaast zijn de huizenprijzen dusdanig hoog dat jonge huizenkopers bovenop deze bijkomende kosten nog meer eigen middelen inbrengen om de financiering rond te krijgen. Hierdoor verwacht ik dat de verhoging van de starterslening voor veel starters net dat extra steuntje in de rug is om wel in te kunnen stromen op de woningmarkt." 

Uit de krant