Logo lissernieuws.nl
Foto: GGD hollands midden

Coronaverspreiding Hollands Midden week 29: zorgen om cluster Hillegom

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 13 tot en met 19 juli zijn er 4071 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. Hiervan zijn 48 personen positief getest, dat is 0,5%. Een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Helaas is er afgelopen week een cluster ontstaan rondom een café in Hillegom.

Cluster Hillegom
Tussen 8 en 16 juli zijn mensen die het café de Kleine Beurs in Hillegom hebben bezocht besmet geraakt met het coronavirus. Tot nu toe weten wij dat en in totaal 28 personen besmet zijn geraakt. Hoe de besmetting precies is ontstaan weet de GGD niet en is ook niet te achterhalen. De GGD vraagt iedereen die op die zaterdag 11 juli in het café is geweest contact op te nemen met de GGD Hollands Midden via 085-0782878.
Vanuit bron- en contactonderzoek blijkt dat bezoekers van het café nadien met anderen in contact zijn geweest. Sommigen van hen hadden milde klachten maar zijn toch gaan werken, sporten, op verjaardagsvisite of naar een bedrijfsborrel gegaan. Omdat corona een incubatietijd van twee weken heeft, is nog niet duidelijk hoeveel mensen er ook daadwerkelijk besmet zijn geraakt door contact met een, wat nu blijkt, positief geteste cafébezoeker. De GGD gaat er vanuit dat er meer besmettingen uit dit cluster zullen volgen.

Uitbreiding testcapaciteit
Gezien het ontstane cluster en de toename in het aantal testaanvragen heeft de GGD haar testcapaciteit uitgebreid. De teststraten in Leiderdorp, Gouda en Katwijk hebben sinds maandag 22 juli ruimere openingstijden. Vooralsnog is hierdoor voldoende testcapaciteit in de regio. De GGD doet haar best iedereen, het liefst op dezelfde dag, maar uiterlijk binnen 24 uur te testen.  

Coronacijfers per gemeente
De meest recente cijfers in jouw gemeente kun je vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten