Logo lissernieuws.nl
Verhuurmakelaar Petra Jansen van Stek (links) overhandigt de sleutel aan nieuwe huurster Céline Broekhof.
Verhuurmakelaar Petra Jansen van Stek (links) overhandigt de sleutel aan nieuwe huurster Céline Broekhof. (Foto: pr)

Stek levert eerste nul-op-de-meterwoningen op in Lisse

Woonstichting Stek heeft in Lisse haar eerste tien nul-op-de-meterwoningen opgeleverd. De huurders kregen deze week de sleutels uitgereikt voor de energieneutrale huizen aan de Johan Zoutmanstraat in nieuwbouwwijk De Waterkanten.

Een nul-op-de-meter-woning (vaak afgekort tot NOM-woning) wekt net zoveel energie op als een gemiddeld huishouden verbruikt. Om dat mogelijk te maken bestaat het dak aan de achterzijde van het rijtje volledig uit zonnepanelen en ook aan de voorzijde van de huizen ligt nog een aantal van deze energieopwekkers op de pannen. De woningen zijn gasloos. Ze beschikken over een elektrische warmtepomp, met elk een eigen ‘lus’ die op tientallen meters diepte warmte uit de bodem haalt. Een uitstekende isolatie zorgt er verder voor dat niet voor de buitenlucht wordt gestookt. De Katwijkse Bouw Maatschappij (KBM) heeft de woningen in opdracht van VOF De Waterkanten voor Stek gebouwd..

Rekening
Een nul-op-de-meterwoning is niet automatisch een niets-op-de-energierekeningwoning. In een NOM-woning betalen huurders nog steeds een kleine vergoeding aan de energieleverancier voor netwerkkosten en vastrecht. Daarnaast wordt de stroom die meer is opgewekt dan gebruikt, verrekend. Voor de extra kosten die Stek heeft gemaakt om deze woningen energieneutraal te maken (denk aan de warmtepomp, zonnepanelen en betere isolatie), betalen de bewoners maandelijks een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Om te garanderen dat de woning voldoende stroom opwekt, controleert Stek regelmatig of de installatie goed functioneert. De installatie wordt ook door Stek onderhouden.

Waterkanten
De tien NOM-woningen staan in de nieuwbouwwijk De Waterkanten, waar in totaal zo’n 320 woningen in verschillende prijsklassen komen. Stek ontwikkelt er daar 138 van. De oude flatwoningen aan de Van Speijkstraat worden afgebroken.

Meer berichten