De 'groene energiefabriek' bij Meerlanden draagt bij aan de circulaire economie. Ook de biowarmte-installatie zou dit moeten doen, maar dat project is stilgelegd.
De 'groene energiefabriek' bij Meerlanden draagt bij aan de circulaire economie. Ook de biowarmte-installatie zou dit moeten doen, maar dat project is stilgelegd. Foto: pr

Meerlanden stopt met ontwikkeling biowarmte-installatie in Rijsenhout

Duurzaam & Groen

Afvalverwerker Meerlanden heeft deze week besloten om op dit moment de ontwikkeling van een biowarmte-installatie ten behoeve van Park Rijk (Haarlemmermeer) op haar bedrijfsterrein in Rijsenhout te stoppen. Door gewijzigde omstandigheden is het op dit moment niet verantwoord om de noodzakelijke investeringen te doen, stelt het bedrijf in een verklaring. 

De scherpe normen voor luchtemissies, de ontwikkelingen rond de aanscherping van stikstofbeleid via de Wet natuurbescherming, het nationale maatschappelijke debat over biomassa en de inschatting van onzekerheden door potentiële leveranciers van een biowarmte installatie, leiden tot het uitblijven van aanbiedingen of tot het uitbrengen van aanbiedingen die buiten de financiële ruimte vallen. Als gevolg van deze beslissing zal ook het geplande warmtenetwerk in Park Rijk niet worden aangelegd.

Gewijzigde omstandigheden
In de aanbesteding van de installatie en het warmtenet is gebleken dat leveranciers zeer terughoudend zijn met inschrijven op aanbestedingen op het gebied van biomassa. Meerlanden heeft vanwege haar duurzaamheidsambitie in de uitvraag aan marktpartijen scherpere eisen ten aanzien van de emissies van stikstof, zwaveldioxide en fijnstof gesteld dan wettelijk vereist. Bovendien mochten de geluidsoverlast en geurhinder niet toenemen. De aangescherpte vergunningseisen vanwege de ontwikkelingen van het stikstofbeleid (Wet natuurbescherming) dwingen extra maatregelen af om de stikstofuitstoot nog verder te verlagen. In combinatie met de strenge contractvoorwaarden vanuit Meerlanden op deze punten vergroot ook dit de onzekerheden voor de leveranciers. Het nationale debat over de duurzaamheid van buitenlandse biomassa en onzekerheid voor de toekomst vanuit de aanpak van COVID-19 hebben de onzekerheid voor de leveranciers verder vergroot. Een groot deel van de leveranciers heeft daardoor afgezien van het doen van een aanbieding. Een klein deel heeft wel een aanbieding gedaan. Bovengenoemde onzekerheden hebben echter een sterk prijsopdrijvend effect gehad, aldus Meerlanden. Omdat het bedrijf naar eigen zeggen geen concessies wil doen op het gebied van duurzaamheid heeft het de beslissing genomen om op dit moment het project van een biowarmte-installatie met Park Rijk te stoppen.

Uit de krant