Heb jij je keuze in het Donorregister al gemaakt? Stel jij je organen wel of niet beschikbaar na je dood? Of laat je dat aan je familie over? Maak het kenbaar in het register.
Heb jij je keuze in het Donorregister al gemaakt? Stel jij je organen wel of niet beschikbaar na je dood? Of laat je dat aan je familie over? Maak het kenbaar in het register. Foto: Pexels.com

Helft volwassenen in Lisse en Hillegom heeft keuze al in Donorregister gezet

Zorg & Welzijn

Update: de redactie kreeg bericht dat de percentages verkeerd waren aangeleverd. De percentages onder het kopje Lokaal zijn nu wel juist.

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeenten Lisse en Hillegom die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 3 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 8.400 Lissenaren en zo’n 8.300 Hillegommers. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kun je terecht bij veel bibliotheken.

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Inwoners van Lisse en Hillegom die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 3 oktober. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Invulhulp
Tal van bibliotheken geven voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minderdigitaalvaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Lokaal
Tot 28 juni 2020 vulde 54,8% van de Lissenaren en 53,8% van de Hillegommers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Lissenaren gaat het bij 55,8% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 31,8% wil geen orgaandonor worden en 12,4% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.
Van de ingevulde keuzes van Hillegommers gaat het bij 55,8% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 32,9% wil geen orgaandonor worden en 11,3% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Uit de krant