Logo lissernieuws.nl
De bijenstal is als pakket aangeleverd en wordt de komende tijd in elkaar gezet.
De bijenstal is als pakket aangeleverd en wordt de komende tijd in elkaar gezet. (Foto: pr)

Nieuwe bijenstal voor heemtuin Lisse

In de heemtuin komt een nieuwe bijenstal. Onlangs is het bouwpakket afgeleverd. In de komende weken wordt de oude bijenstal gedemonteerd en wordt de nieuwe opgebouwd. De bijen zijn tijdelijk al ergens anders ondergebracht. Als de bijen weer gaan vliegen in het vroege voorjaar moet de nieuwe bijenstal klaar zijn.

De bijenstal op de heemtuin in Lisse is bijna 30 jaar oud en is toe aan een grote onderhoudsbeurt. Omdat de indeling van deze bijenstal niet meer voldoet aan de eisen die daar nu aan gesteld worden, is besloten een nieuwe te bouwen, in plaats van de oude te renoveren.
Het project wordt mogelijk gemaakt door donaties van Fonds 1818 (Den Haag), door de Stichting Voorheen Coöperatie “Ons Belang” (Lisse) en het Coöperatiefonds van de Rabobank Bollenstreek.

Specialiteit
De bijen nemen een belangrijke plaats in binnen de natuur- en milieueducatie die de heemtuin verzorgt. Daarnaast zijn inheemse planten en bloemen dé specialiteit van de heemtuin. Er zijn veel soorten te vinden die op de “rode lijst” staan, die dus dreigen te verdwijnen in de natuur. Om al die soorten in stand te houden is er veel onderhoudswerk nodig. Dat wordt gedaan door vrijwilligers, op enkele ochtenden in de week. Hoewel de heemtuin tijdelijk voor bezoek is gesloten, gaat het onderhoudswerk door, met voldoende afstand tussen de vrijwilligers. Gezond bezig zijn in de buitenlucht! Plantenliefhebbers die mee zouden willen doen, zijn van harte welkom om kennis te komen maken. Maak graag een afspraak via heemtuinlisse@hotmail.com .

Bestuursleden gezocht
De heemtuin wordt beheerd door een stichting. Het stichtingsbestuur bestaat ook uit vrijwilligers (onbezoldigd). Binnenkort zijn enkele bestuursleden aftredend; er wordt uitgekeken naar opvolgers. Gedacht wordt aan iemand met belangstelling voor de plantenwereld en met de vaardigheden om een bestuursfunctie uit te voeren. Geïnteresseerd? Neem graag contact op via heemtuinlisse@hotmail.com . De heemtuin heeft een website: www.freewebs.com/heemtuinlisse/. Daarop is meer informatie te vinden, ook over het werk van de vrijwilligers.

Nieuw programma
Het afgelopen seizoen was de heemtuin helaas gesloten voor bezoek, om te voldoen aan de coronarichtlijnen. Voor het komende seizoen in 2021 wordt een nieuw programma voorbereid. Hopelijk zijn de omstandigheden dan zodanig verbeterd dat bezoekers weer welkom zijn in de heemtuin.

Meer berichten