Fia Hendriks, Rob van der Zwet en Gijs Oskam bij NME De Groene Bol.
Fia Hendriks, Rob van der Zwet en Gijs Oskam bij NME De Groene Bol. Foto: Ruth Eppink

De Groene Bol blij met gift

Duurzaam & Groen

Gadegeslagen door een vriendelijk najaarszonnetje overhandigde Gijs Oskam, voorzitter Lokaal Fonds Lisse, afgelopen woensdag een cheque van 1500 euro aan Rob van der Zwet en Fia Hendriks, respectievelijk penningmeester en bestuurslid van NME De Groene Bol.

Door Ruth Eppink

Het natuur- en milieueducatiecentrum is blij met de gift. “Hiermee willen we onze wandelingen met schoolklassen verder professionaliseren”, legt Hendriks uit, terwijl ze een bordje met een kabouter in een herfstsetting omhoog houdt. “We kunnen nu investeren in betere, duurzame materialen die we gebruiken tijdens de wandelingen hier op landgoed Keukenhof. En dat gebeurt het hele jaar door, in alle seizoenen. Op dit soort bordjes staat wat uitleg en een leuke opdracht, zodat kinderen spelenderwijs meer leren over de natuur, steeds aangepast aan het juiste seizoen. Nu is het de tijd om eens met een spiegeltje de onderkant van een paddenstoel te bekijken.”
Volgens Van der Zwet maken veel basisscholen gebruik van de wandelingen. “Ze komen uit de hele regio, dus niet alleen uit Lisse. Iedere wandeling duurt zo’n anderhalf uur en daarin leren de kinderen, afhankelijk van het gekozen thema, alles over natuur, onder leiding van een van onze vrijwilligers.”
Omdat je een kleuter van 5 niet hetzelfde kunt voorschotelen als een achtstegroeper van 11 jaar, zijn heel veel bordjes nodig: afgestemd op het thema én rekening houdend met de leeftijd van de leerlingen. Er komen bordjes voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. “Deze cheque van Lokaal Fonds Lisse is daarom heel welkom”, aldus Van der Zwet.
Meer info over de wandelingen van De Groene Bol is te vinden op de vernieuwde website www.degroenebol.nl. Scholen kunnen er nu ook zelf wandelingen boeken.

Lokaal Fonds Lisse
Lokaal Fonds Lisse is twee jaar geleden is opgericht en heeft jaarlijks 10.000 euro te verdelen onder initiatieven die de saamhorigheid en verbinding tussen inwoners van Lisse verbeteren. Oskam: “Elke euro die we besteden heeft een enorm maatschappelijk rendement, dat is het doel. Inwoners, verenigingen of stichtingen kunnen zelf een aanvraag indienen voor een donatie. Op stichtinglokaalfondslisse.nl lees je hier meer over.”

Uit de krant