De reuzenzwam tast de boomwortels aan, waardoor een boom zijn stevigheid kan verliezen en zelfs kan omvallen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
De reuzenzwam tast de boomwortels aan, waardoor een boom zijn stevigheid kan verliezen en zelfs kan omvallen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Foto: pr

Reuzenzwam velt historische boom bij Kasteel Keukenhof

Algemeen

Naast Kasteel Keukenhof is woensdag 18 november uit voorzorg een grote zieke beuk geveld. Na inspectie door een boomspecialist bleek dat de boom is aangetast door de reuzenzwam. De reuzenzwam tast de boomwortels aan waardoor de bomen hun stevigheid verliezen en mogelijk zelfs omvallen. Omdat de boom naast het wandelpad staat is besloten deze te verwijderen.

Henk de Mooij, manager parkbeheer van Keukenhof: “Helaas hebben onze oude beuken niet het eeuwige leven. Het is jammer dat we deze beuk verliezen. We inspecteren ieder jaar of onze bomen nog gezond en veilig zijn. Als het noodzakelijk is moeten we de boom kappen. Op weekenddagen wandelen er meer dan 1.000 mensen bij het kasteel en hun veiligheid staat voorop!”
Om deze reden heeft Keukenhof ook maatregelen getroffen in het bos aan de Stationsweg en dode bomen verwijderd. Het gaat daar vooral om essenbomen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Zo blijft het landgoed niet alleen mooi en toegankelijk, maar ook veilig en gezond.

Hergebruik van bomen
Op Landgoed Keukenhof worden voortdurend  nieuwe bomen geplant, veel meer dan er worden gekapt. Op die manier houdt Keukenhof het bosbestand op peil. Delen van de oude bomen worden hergebruikt op het landgoed. Ook worden mooie oude stukken hout beschikbaar gesteld aan Bollenstreekhout, die er meubels van maakt.

Uit de krant