Wie een nieuwe woning in Lisse koopt, zal er ook zelf moeten gaan wonen. Dit moet ervoor zorgen dat woningen niet worden gekocht door huisjesmelkers, die het huis voor hoge prijzen weer verhuren.
Wie een nieuwe woning in Lisse koopt, zal er ook zelf moeten gaan wonen. Dit moet ervoor zorgen dat woningen niet worden gekocht door huisjesmelkers, die het huis voor hoge prijzen weer verhuren. Foto: pixabay

Gemeenteraad neemt motie over zelfbewoningsplicht aan

Politiek Nieuwbouw

De Lissese gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 november een motie van Nieuw Lisse, CDA, D66, PvdA en SGP/Christenunie aangenomen die ervoor moet zorgen dat huisjesmelkers minder kansen krijgen.

De motie met de titel ‘Een huis om in te wonen’ voorziet in een antispeculatiebeding en een zelfbewoningsplicht bij nieuwe koopwoningen die op gemeentegrond gerealiseerd worden. Op die manier is de koper van een huis verplicht om er zelf te gaan wonen. Familieleden in de eerste lijn worden uitgesloten van de zelfbewoningsplicht. Hierdoor blijft de mogelijkheid bestaan dat ouders een woning kunnen kopen voor hun kinderen.

Antispeculatie
Het antispeculatiebeding is bedoeld om te voorkomen dat een nieuwbouwwoning snel wordt doorverkocht om zo te profiteren van de fors stijgende huizenprijzen. Bij nieuwe projecten die op private grond worden gebouwd, wordt - indien juridisch mogelijk - een antispeculatiebeding en een zelfbewoningsplicht standaard opgenomen in een anterieure overeenkomst.

Hoogbouw
Daarnaast gaat de gemeente voortaan bij elk project voor nieuwbouw bekijken wat de maximale mogelijkheden zijn voor hoogbouw in het dorp en het centrum van Lisse, omdat de beschikbare bouwgrond er beperkt is. Dit vloeit voort uit een motie van CDA, Nieuw Lisse en PvdA, die met 10 stemmen voor en 9 tegen werd aangenomen.
De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel Woonprogramma 2020 - 2024: ‘Evenwicht op de woningmarkt’.

Uit de krant