Het binnengebied waar de tiny houses gerealiseerd zouden kunnen worden.
Het binnengebied waar de tiny houses gerealiseerd zouden kunnen worden. Foto: website gemeente Lisse

Brede steun voor tiny houses

Politiek

Namens de omwonenden van het binnengebied in de Bloemenbuurt zijn donderdagavond 10 december tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur 180 handtekeningen overhandigd aan voorzitter Wim Slootbeek. Hiermee protesteren zij tegen het plan om 8 tot 15 tiny houses te plaatsen in het gebied tussen Narcissenstraat, Gasstraat, Geraniumstraat en Broekweg.

De actiegroep heeft zeer sterk het gevoel dat dit niet een juiste locatie is, maar slechts de énige die voor tiny house-bebouwing in aanmerking komt. Bewoners voelen zich niet gehoord en maken zich zorgen om de te hoge druk op de omgeving. Daarnaast ervaren zij de omgang met hen als slordig en overrompelend.
Tijdens het betoog van inspreker Vicky Beckers werd gepleit voor het behoud van het groen in het binnengebied. De actiegroep is van mening dat het gebied niet groot genoeg is voor zowel tiny houses als een multifunctioneel park. De plannen voor zo’n park zijn samen met de 180 handtekeningen naar de gemeente gestuurd. De bewoners maken zich sterk voor een plek waar jeugd kan spelen en ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Een sociale functie voor de buurt en meer samenhang in de steeds groter wordende wijk. Daarnaast werkt groen als een spons, die bij erg veel of weinig regen de overlast vermindert, zo onderstrepen de bewoners. De actiegroep hoopt dat de gemeenteraad het plan en de 180 handtekeningen serieus zal meenemen in haar overwegingen en besluitvorming, en reflecteert op de gang van zaken tot nu toe.

Woningprobleem
Tijdens de commissievergadering werd al snel duidelijk dat de fracties hopen dat de omwonenden van het binnengebied samen met de toekomstige tinyhousebewoners invulling kunnen gaan geven aan het gebied, Maar Beckers liet doorschemeren dat de buurtbewoners geen heil in tiny houses op het terrein zien: de grond is te drassig, men verwacht parkeerproblemen en men is bang dat het nog aanwezige groen door ophoging van de grond vernield wordt. En al is de woningnood in Lisse hoog, “deze tiny houses zullen het woningprobleem in Lisse niet oplossen”, aldus Beckers.
De fracties bleven echter positief over de plannen voor het participatieproject tiny houses op de bewuste locatie. Alleen de VVD heeft nog gemengde gevoelens. Donderdag 17 december beslist de gemeenteraad over het plan.

Uit de krant