Meeste cybercrime-meldingen in Lisse en Hillegom
Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay

Meeste cybercrime-meldingen in Lisse en Hillegom

Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrime-meldingen flink toegenomen. In Zuid-Holland is cybercriminaliteit van september tot en met november zelfs verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Van september tot en met november registreerde de Zuid-Hollandse politie 352 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 168 meldingen.

Zuid-Hollanders lopen minste risico
Van januari tot en met november 2020 kregen 4 op de 10.000 Zuid-Hollanders te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren dit 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. Ondanks de flinke toename in het aantal meldingen, lopen inwoners van Zuid-Holland relatief gezien het minste risico op cybercrime in Nederland. In Noord-Holland registreerde de politie daarentegen relatief gezien het vaakst cybercrime: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners.

Meeste cybercrime-meldingen in Lisse en Hillegom
In de provincie Zuid-Holland vallen inwoners van de gemeente Lisse relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 7,4 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook in Hillegom (7,2), Nissewaard (7,2) en Zoetermeer (5,7) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen. Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Nieuwkoop. Hier vond in 2020 tot aan november 1 incident plaats per 10.000 inwoners.

Meer cybercrime dan inbraken
Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit tijdens de tweede golf te verschuiven naar online. In de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hardinxveld-Giessendam, Hillegom en Ridderkerk kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Benieuwd naar alle cijfers en onderzoeksresultaten? Die vind je hier: www.vpngids.nl/nieuws/cybercrime-neemt-verder-toe-tweede-coronagolf/

Meer berichten