De kaft van het boek ‘Sporen van Six’.
De kaft van het boek ‘Sporen van Six’. Foto: Oud Lisse

Waarom een boek over de familie Six in Lisse

Column Sporen van Vroeger

De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” heeft een onderzoek afgerond naar de sporen van de familie Six in Lisse. De bevindingen zijn vastgelegd in een boek. Het boek is onlangs uitgekomen en geeft een prachtig en nieuw inzicht in de geschiedenis van Lisse in de 17de en 18de eeuw. Het boek telt maar liefst 240 pagina’s met 130 afbeeldingen.

Op 4 november 2016 gaf Geert Mak in de Hervormde Kerk in Lisse een lezing naar aanleiding van zijn boek De levens van Jan Six. Hoewel daarbij vooral Hillegom centraal stond, werd die avond een enkele keer ook gewezen op de band van de familie Six met Lisse. Daardoor werd bij de eveneens aanwezige burgemeester Lies Spruit van Lisse de interesse gewekt om na te gaan welke sporen de familie Six in Lisse heeft nagelaten en hoe deze sporen het beste zichtbaar kunnen worden gemaakt. Daartoe zocht zij contact met de VOL. Dat leidde tot de vorming van een projectteam dat zichzelf tot doel stelde om de sporen in beeld te brengen van het verblijf van de familie Six in Lisse. De term sporen werd daarbij ruim opgevat. Het kon onder andere gaan om (restanten van) gebouwen, veranderingen in het landschap, verwijzingen op oude kaarten en prenten of schriftelijke vermeldingen in archiefstukken.
Ook de interactie met de lokale bevolking werd niet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan de pachters van boerderijen en landerijen die eigendom waren van de familie Six, en de bewoners van het door diezelfde familie gestichte hofje.

Verkennend onderzoek
Dankzij publicaties van Fons Hulkenberg en Rob Pex en de onderzoeksaantekeningen van Aad van Kampen, was reeds het een en ander bekend over de familie Six in Lisse. Na een eerste verkennend onderzoek door het projectteam verscheen in 2017 de voorpublicatie Sporen van Six in Lisse: Een inventarisatie. Het destijds verzamelde materiaal werd in de daarop volgende jaren door middel van uitgebreid archief- en literatuuronderzoek verder aangevuld en daar waar nodig gecorrigeerd. Door daarbij niet eerder bestudeerde bronnen te raadplegen en vanuit een nieuwe invalshoek naar reeds bekende informatie te kijken, is het gelukt om op bepaalde punten tot nieuwe inzichten te komen.

Archief van de familie Six
Bij het op papier zetten van het verhaal over Six in Lisse speelden vooral de verzamelingen van het Stadsarchief Amsterdam en het archief van de familie Six een belangrijke rol. Daarnaast zijn ook allerlei andere bronnen bestudeerd.
Om het terugvinden te vergemakkelijken, zijn de voor deze publicatie geraadpleegde archiefstukken en literatuur zoveel mogelijk verantwoord in voetnoten. Daarnaast is getracht om, daar waar mogelijk, de handel en wandel van de familie Six in Lisse als kapstok te gebruiken om in algemene zin iets te vertellen over de historie van het dorp of de regio waar Lisse deel van uitmaakt. Het boek is verkrijgbaar via de website oudlisse.nl voor 25 euro. Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel Grimbergen.
Cultuur-Historische Vereniging
“Oud Lisse”

oudlisse.nl

Uit de krant