Het aantal positieve besmettingen daalt momenteel niet. Het is belangrijk je aan de maatregelen te blijven houden en je te laten testen als je klachten hebt.
Het aantal positieve besmettingen daalt momenteel niet. Het is belangrijk je aan de maatregelen te blijven houden en je te laten testen als je klachten hebt. Foto: pixabay

Geen daling van het percentage positieve uitslagen in Hollands Midden

Algemeen COVID-19

In de week van 25 januari tot 31 januari zijn 9501 personen getest in de coronateststraten. Hiervan bleek 10,7% positief, nauwelijks een daling in vergelijking met vorige week. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1219 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 20 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus.

Hoewel het aantal testen dat de GGD afneemt daalt, daalt het percentage positieve testuitslagen niet. Al vanaf begin januari blijft dat percentage schommelen tussen de 10% en 13%. Er is dus geen sprake van een daling van het percentage positieve uitslagen.

Vaccinatie
In januari zijn 7.883 personen in Hollands Midden gevaccineerd. Dat zijn nu nog voornamelijk zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen. Ondertussen is ook gestart met vaccineren van de oudste inwonersgroepen; ruim achthonderd 90-plussers uit onze regio. Vanaf deze week worden ook 85-plussers gevaccineerd.

Versnelling landelijke vaccinatiecampagne
Het ministerie van VWS heeft besloten de landelijke voorraad vaccins nog eerder in te zetten. Dat betekent dat een groot deel van de vaccins die gereserveerd waren voor de tweede vaccinatieprik, nu worden ingezet als eerste vaccinatieprik.
Voor Hollands Midden betekent dit dat wij vanaf woensdag 3 februari fors meer mensen kunnen verwelkomen op de vaccinatielocatie. Daardoor kunnen we ook twee weken eerder dan gepland starten met vaccineren van de doelgroep 80+. Bent u 80 jaar of ouder? Dan ontvangt u vanzelf een uitnodigingsbrief op uw deurmat. U hoeft daar niets voor te doen. U bepaalt zelf of u zich laat vaccineren. Vaccinatie is altijd gratis. Als u thuiswonend en mobiel bent, wordt u gevaccineerd op de GGD-vaccinatielocatie. Niet-mobiele ouderen worden gevaccineerd door de huisarts.
Omdat niet alle ouderen in staat zijn zelf een afspraak te maken voor vaccinatie, kunnen ook kinderen, mantelzorgers, gevolmachtigden, medewerkers van een verpleeghuis en een doventolk bellen om voor een oudere een afspraak in te plannen. Er mag ook één begeleider mee naar de vaccinatieafspraak.

Wijzigingen beleid kinderen
De Britse virusmutatie is besmettelijk onder kinderen. Daarom is er sinds 1 februari een nieuw landelijk beleid voor het bron- en contactonderzoek en het testen van kinderen. Voortaan moeten kinderen die coronagerelateerde klachten hebben thuisblijven en worden getest. Zij mogen dus niet naar de noodopvang, of als de scholen op 8 februari weer opengaan, school en/of sport. Als kinderen corona hebben, blijven ook hun huisgenoten thuis.
Kinderen gaan in quarantaine als zij langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter met iemand in contact zijn geweest die corona heeft. Dat kan een familielid, maar ook een klasgenoot zijn. Zij mogen dan dus niet naar de noodopvang, school en/of sport. Als zij tijdens die quarantaine klachten ontwikkelen is het de bedoeling dat het kind wordt getest. Als het kind geen klachten heeft, komt het na 5 dagen in aanmerking voor een test. Als die uitslag negatief is mag het kind weer uit quarantaine.

Gedragsonderzoek
Afgelopen week zijn de nieuwste cijfers van het gedragsonderzoek in de regio gepubliceerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 82% van de inwoners in Hollands Midden bereid is zich te laten vaccineren. Van de mensen met coronagerelateerde klachten, zegt 68% zich te laten testen. Opvallend is dat 65% van de deelnemers aangeeft toch naar buiten te gaan als zij coronagerelateerde klachten hebben. Een derde geeft aan ook mensen op bezoek te ontvangen als zij klachten hebben. De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat de maatregelen niet goed worden nageleefd. Om de verspreiding van corona tegen te gaan, is het belangrijk dat u zich aan de maatregelen houdt. Blijf thuis als u klachten heeft en laat u zo snel mogelijk testen.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Uit de krant