De woningnood is nog altijd hoog en vooral starters vissen vaak achter het net.
De woningnood is nog altijd hoog en vooral starters vissen vaak achter het net. Foto: Pexels.com

Geen systeem met verhuurdersvergunning in Lisse om woningnood tegen te gaan

Politiek

In heel Nederland worden woningen door investeerders opgekocht om ze vervolgens particulier te verhuren tegen hoge prijzen. Dat is ook in Lisse aan de orde. De PvdA-fractie wil van het college van B en W weten of zij bekend is met het systeem van verhuurdersvergunning dat in onder meer Rotterdam wordt gebruikt om deze ontwikkeling tegen te gaan. 

“In Rotterdam is er sprake van een pilot in een specifieke wijk (Carnisse) waarbij de gemeente wil toetsen of een dergelijk vergunningenstelsel kan werken en wat de (uitvoerings-)effecten daarbij zijn. Een uitvoeringseffect die in de pilot wordt onderzocht is of de gemeentelijke organisatie voldoende in staat is om het verhuurdersvergunningen-stelsel te handhaven. Uit ervaring van de gemeente Den Haag blijkt dat er een substantiële capaciteit nodig is, de gemeente Rotterdam heeft hier de middelen voor. Het college constateert ook dat de pilot in Rotterdam niet los kan worden gezien van de inspanningen die worden geleverd in het Nationale Programma Rotterdam Zuid om de grootstedelijke problematiek aldaar aan te pakken”, meldt het college.

Woningmarkt in Lisse is anders
De PvdA-fractie formuleerde ook de volgende vraag: Is het college voornemens ten einde de woonnood onder jongeren te verlichten, ook een systeem op te zetten van verhuurdersvergunningen waarbij de kopers van woningen onder de € 350.000 een meldplicht hebben en vervolgens of de woning zelf gaan bewonen of een aanvraag indienen de woning te verhuren?
Hierop antwoordde het college als volgt: “Een verhuurdersvergunningenstelsel heeft als doel de aanpak van malafide verhuurders en het verbeteren van de leefbaarheid. Dit in gemeenten met een woningmarkt die anders is dan in Lisse. Kenmerkend daarbij is een particuliere verhuursector die bovengemiddeld groot is. Uit data van het CBS blijkt dat in Lisse circa 8% van de woningen particulier wordt verhuurd, dit is onder het landelijke gemiddelde van 12%. In Rotterdam, maar ook andere gemeenten met een verhuurdersvergunningenstelsel, zijn de percentages particuliere verhuur rond de 20%.”

Andere middelen
Het college geeft aan andere middelen te hebben om jongeren aan een woning te helpen. “Hiervoor heeft uw gemeenteraad in het op 26 november 2020 vastgestelde woonprogramma enkele maatregelen opgenomen. Daarin is onder meer opgenomen de verstrekking van startersleningen, het invoeren van een doelgroepenverordening, het toepassen van een zelfbewoningsplicht en eisen rond (particuliere) verhuur bij nieuwbouw en bij projecten: het creëren van (nieuwe) woonvormen die aantrekkelijk zijn voor starters. Het college zet zich in om deze maatregelen in te voeren of toe te passen zoals in het uitvoeringskader van het woonprogramma is vastgesteld. Dit teneinde meer jongeren aan woonruimte te helpen.”

Uit de krant