Logo lissernieuws.nl
<p>Trude Hol, Foeke Gardenier en de gildemeesters Jan van Vliet en Wil Brouwer.</p>

Trude Hol, Foeke Gardenier en de gildemeesters Jan van Vliet en Wil Brouwer.

(Foto: P)

Personeel schenkt Reuzenbol aan Hobaho voor 100-jarig jubileum

Het personeel van Hobaho by Dümmen Orange heeft op maandag 19 april een bijzonder cadeau overhandigd aan de directie en het managementteam van Hobaho. Het cadeau - een Reuzenbol - is overhandigd ter ere van het 100-jarig jubileum van Hobaho. Op 18 april werd de organisatie officieel 100 jaar.

De Reuzenbol heeft als thema “Ode aan het handwerk in de bloembollenteelt”. De bloembollenteelt is al sinds vroeger tijden erg arbeidsintensief met veel handwerk. Ondanks de mechanisatie wordt er vandaag de dag nog steeds veel met de handen gewerkt, zoals bijvoorbeeld ziek-zoeken, koppen, planten of pellen van bloembollen. Door te ‘borduren’ (ook arbeidsintensief) op de Reuzenbol maakte beeldend kunstenaar uit Lisse, Trude Hol, de vertaalslag en eert zij het handwerk in de bloembollenteelt. Het thema sprak het Hobaho-personeel zeer aan, ook omdat ze alleen maar met kruisjes heeft gewerkt, wat een mooie link is naar het kruisen van bollen. Veredeling is een belangrijk onderdeel van de organisatie, en daarmee krijgt het thema nog een extra verdiepingslaag.

Trude Hol
Trude Hol is geboren in Baarn, opgegroeid in Wageningen en inmiddels al meer dan 30 jaar in Lisse woonachtig. Destijds is zij voor een baan bij het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek naar de bollenstreek verhuisd. Op een later moment is zij gestart met de 5-jarige opleiding bij de Kunstacademie Haarlem/Leiden en heeft deze in 2009 cum laude afgerond. Inmiddels is zij erg gehecht aan deze streek; ze fietst en wandelt er veel. Trude heeft een eigen atelier waar zij regelmatig werkt. Voor meer informatie ga naar de website www.trudehol.exto.nl

Gildemeesters Bollenstreek
De Reuzenbol is onderdeel van het project ‘Giants Tulip Bulbs’ van de stichting Gildemeesters Bollenstreek. Dit project bestaat uit manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Van Leiden tot aan Haarlem zullen er bijna 80 Reuzenbollen geplaatst gaan worden, die allemaal een eigen verhaal vertellen. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten etc. uit de hele streek. Hobaho’s algemeen directeur Foeke Gardenier: “Als management waren we zeer verrast door dit gebaar van het personeel. We hebben een mooi team en zijn bijzonder blij met dit cadeau.”
Hobaho heeft de bol gekocht, maar deze zal meegenomen worden in de toeristische route en op afstand te bewonderen zijn.

Meer berichten