Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay
COVID-19

Positieve uitslagen mogelijk ten onrechte naar huisartsen verstuurd

In de week van 26 april tot 2 mei zijn 19.659 inwoners uit de regio getest in de GGD- teststraten. Afgelopen week testte 10,9% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een lichte stijging in vergelijking met vorige week. De GGD meldt eveneens dat er een procesfout is opgetreden, waardoor enige tijd alle positieve uitslagen naar de huisartsen zijn gestuurd, ook van mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven.

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2234 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week zijn er 5 personen uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
In week 17 werden 24.667 inwoners uit Hollands Midden gevaccineerd. Tot en met week 17 zijn 132.487 inwoners uit de regio voor de eerste keer gevaccineerd (16,3% van alle inwoners) en 44.322 voor de tweede keer (5,4%).

Meldingen positieve testuitslagen onterecht naar huisarts gestuurd
Sinds maandag 19 april worden positieve testuitslagen door de GGD’en aan huisartsen doorgegeven via een geautomatiseerde ICT-koppeling. Dit gebeurt alleen wanneer u daar toestemming voor heeft gegeven. Op maandag 26 april bleek dat alle positieve testuitslagen werden doorgezet en de koppeling geen check uitvoerde op de vereiste toestemming. De zogenoemde ‘consent-functie’ bleek niet geactiveerd. Dit is het vinkje waar u expliciet toestemming geeft om uw gegevens te delen met uw eigen huisarts. Na deze ontdekking is dit direct hersteld. Sinds maandagavond 26 april worden alleen de positieve uitslagen doorgegeven van personen die hier toestemming voor hebben gegeven.
Wanneer u positief getest bent tussen 19 april 14.00 uur en 26 april 20.00 uur, is uw positieve uitslag aan uw huisarts gemeld. Ook als u daar geen toestemming voor heeft gegeven. De GGD Hollands Midden kan niet achterhalen welke personen geen toestemming hebben gegeven. De GGD betreurt dat deze procesfout is opgetreden en dat uw gegevens mogelijk onterecht met uw huisarts zijn gedeeld.

Twee nieuwe vaccinatielocaties
Op 24 mei opent de GGD Hollands Midden twee nieuwe vaccinatielocaties. Het gaat om de vaccinatielocatie in Leiderdorp en in Nieuwerkerk aan den IJssel. Omdat er vanaf mei opnieuw meer vaccin beschikbaar komt, is besloten ook deze locaties te openen. In totaal zijn er daarmee zeven vaccinatielocaties in de regio.

Landelijk callcenters eerder gesloten vanwege dodenherdenking
Op dinsdag 4 mei sluiten de landelijke telefoonlijnen een half uur eerder dan gebruikelijk. Het gaat om de lijnen voor het maken van een test- of vaccinatieafspraak, het algemene informatienummer en de medische informatielijn. Op die manier kunnen alle gesprekken op tijd worden afgerond voordat de twee minuten stilte van dodenherdenking ingaan. De websites www.coronatest.nl en www.coronavaccinatie-afspraak.nl blijven wel gewoon bereikbaar.

Hulp laaggeletterden bij afspraak corona-prik
In Nederland zijn ongeveer 2,2 miljoen mensen laaggeletterd. Om de groep laaggeletterden in Hollands Midden te helpen corona informatie te begrijpen, zijn het Taalpact Leiderdorp en Leiden en de GGD Hollands Midden een initiatief gestart. Laaggeletterden die een uitnodiging voor vaccinatie hebben, kunnen terecht op speciale spreekuren bij bibliotheken en welzijnsorganisaties. Andere taalpunten binnen de regio zijn ook enthousiast en starten begin mei met spreekuren. De landelijke uitnodigingsbrief voor vaccinatie en de vragenlijst over gezondheid van het RIVM zijn leesvriendelijker gemaakt. Daarnaast is voorlichtingsmateriaal over corona inmiddels in veel verschillende talen beschikbaar.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten