Logo lissernieuws.nl
Eindexamenkandidaten hebben al stress genoeg. Dan is het goed om te weten dat je bij coronaklachten een sneltest bij de GGD kunt doen zodat je met een negatieve uitslag gewoon je examen kunt maken.
Eindexamenkandidaten hebben al stress genoeg. Dan is het goed om te weten dat je bij coronaklachten een sneltest bij de GGD kunt doen zodat je met een negatieve uitslag gewoon je examen kunt maken. (Foto: pixabay)
COVID-19

Coronacijfers Hollands Midden en sneltesten voor eindexamenkandidaten

In de week van 3 tot 9 mei zijn 16.050 inwoners uit de regio getest in de GGD- eststraten. Dat is minder dan vorige week. Vooral in de leeftijdsgroep 0-20-jarigen is minder getest. Dat komt door de schoolvakanties. Afgelopen week testte 11,5% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een stijging in vergelijking met vorige week.

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2056 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week zijn er 4 personen uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
In week 18 werden 30.185 inwoners uit Hollands Midden gevaccineerd. Tot en met week 18 zijn 152.558 inwoners uit de regio voor de eerste keer gevaccineerd (18,7% van alle inwoners) en 54.441 voor de tweede keer (6,7%).

Sneltesten voor eindexamenkandidaten
Eindexamenleerlingen met coronagerelateerde klachten kunnen vanaf maandag 17 mei een sneltest doen op de GGD-testlocaties in Leiden of Gouda. De uitslag van de test volgt binnen 15 minuten. Leerlingen kunnen bellen voor een testafspraak met 085-0782878. De snelteststraat is geopend tussen 08.00-11.00. Op die manier hoopt de GGD Hollands Midden dat eindexamenleerlingen met klachten snel weten of ze corona hebben. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij nog diezelfde dag naar school om eindexamen te doen.

Vaccinatie medische risicogroep
De GGD is gestart met het vaccineren van mensen uit de medische risicogroep. Dat is iedereen die geboren is in of tussen 1961 en 2003 en normaal gesproken een uitnodiging van de huisarts ontvangt voor de griepprik. In Nederland gaat het om 1,5 miljoen mensen. Omdat deze groep erg groot is, worden de uitnodigingsbrieven in twaalf dagen tijd verstuurd. Mensen uit deze groep ontvangen in de komende dagen een uitnodiging op de deurmat.
Als u tot deze groep behoort, kunt u een afspraak maken nadat u een uitnodigingsbrief voor vaccinatie heeft ontvangen. In de brief staat een persoonlijke code die u nodig heeft voor het maken van de vaccinatieafspraak. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk een afspraak maakt en die uitnodigingsbrief meeneemt naar uw vaccinatieafspraak. Zonder uw uitnodigingsbrief wordt u niet gevaccineerd.

Vaccinatie arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten die één maand of langer in Nederland wonen, kunnen ook gevaccineerd worden. Arbeidsmigranten zijn geen aparte doelgroep in de vaccinatiestrategie, maar gaan mee in de leeftijdscategorieën. De GGD Hollands Midden besteedt extra aandacht aan het bereiken van deze doelgroep. Zo staat de GGD, in samenwerking met gemeenten, in contact met bedrijven die werken met arbeidsmigranten.

GGD Hollands Midden biedt hulp bij zelftesten
De overheid heeft aan scholen, kinderopvang en gastouders een grote hoeveelheid zelftesten beschikbaar gesteld voor medewerkers en leerlingen. Het doel van zelftesten is om een besmetting onder leerlingen en personeel zo snel mogelijk te vinden. Door maatregelen te nemen wordt verdere verspreiding voorkomen.
De GGD Hollands Midden biedt scholen hulp aan bij het goed organiseren van de zelftestafname bij leerlingen. De GGD kan bijvoorbeeld uitleg geven over het inzetten van zelftesten, het afnemen van (risicogerichte) zelftesten en het inrichten van testruimten. Ook voor vragen over de preventieve zelftesten die medewerkers twee keer per week thuis kunnen doen, kunnen basis- en middelbare scholen en kinderopvangorganisaties bij de GGD Hollands Midden terecht. Ter voorbereiding voor het inzetten van zelftesten moeten scholen eerst de handreiking en e-learning op www.zelftesteninhetonderwijs.nl of www.zelftestenkinderopvang.nl doornemen.
De GGD Hollands Midden start met deze ondersteuning in de gemeenten waar al sneltestlocaties op scholen of kinderopvang actief zijn. Het gaat om Leiden, Gouda, Waddinxveen, Noordwijk, Bodegraven, Bergambacht, Leiderdorp en Teylingen. Aanmelden kan via het e-mailadres van de dichtstbijzijnde locatie: testenleiden-corona@ggdhm.nl. of testengouda-corona@ggdhm.nl.
De zelftest is een extra middel om de veiligheid op en rondom de scholen te vergroten. Door besmettingen snel op te sporen en maatregelen te nemen kunnen scholen zo lang mogelijk openblijven.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten