Veel mantelzorgers zorgen voor mensen op leeftijd, maar dat is niet de enige groep.
Veel mantelzorgers zorgen voor mensen op leeftijd, maar dat is niet de enige groep. Foto: Pixabay

Lisse wil structureel laagdrempelige hulp voor mantelzorgers

Zorg & Welzijn Politiek

Het Lisser college van burgemeester en wethouders wil mantelzorgers meer structureel gaan ondersteunen met de Adempauzeregeling. Het is een van de onderwerpen waar de gemeenteraad zich in de raadsvergadering van donderdag 20 mei over buigt.

De regeling is bedoeld om mantelzorgers meer structureel te ondersteunen en is een vervolg op de Huishoudelijke Hulp Toelage waar nu mee gewerkt wordt. Verantwoordelijk wethouder Jolanda Langeveld: “Vanuit de overheid wordt langer zelfstandig thuiswonen gestimuleerd. Dit betekent in veel gevallen dat een groter beroep op mantelzorg wordt gedaan. De ene mantelzorger is zelf al op leeftijd, een ander heeft wellicht een fulltimebaan, of is verantwoordelijk voor meerdere mensen die extra hulp behoeven. Bijvoorbeeld hun moeder en een zus met een beperking. Mantelzorger zijn is een intensieve taak, die veel van iemand vraagt. Daarom vinden we het belangrijk dat deze groep ondersteuning krijgt. Dat hebben we begin 2019 breder getrokken dan alleen de Huishoudelijke Hulp Toelage en nu ook blijvend.”

Respijtzorg
De Adempauzeregeling is bedoeld voor veel meer dan alleen die extra handen in het huishouden. Een mantelzorger kan er een beroep op doen als hij of zij wat tijd voor zichzelf nodig heeft: respijtzorg. Voor een ochtendje naar de kapper, bijvoorbeeld. Een dagje weg met een vriend, of gewoon een heel eind fietsen om je hoofd even leeg te maken. “Uit gesprekken met mantelzorgers weten we dat deze behoefte er is. De gemeente wil mantelzorgers hierin tegemoetkomen met de Adempauzeregeling, zodat zij af en toe ook even los kunnen komen van hun zorgtaak. Mantelzorgers krijgen met deze flexibele regeling zo de ruimte en hebben de keuze hun leven in te vullen zoals ze dat zelf willen”, zegt Langeveld.

Begroting
Het totaalplaatje van mantelzorgondersteuning vanaf 2022 past binnen de bestaande begroting. Voor de Adempauzeregeling is € 60.000,- begroot. Dit kan vanuit bestaande structurele budgetten worden gedekt: € 34.000,- vanuit het budget waardering mantelzorger en € 26.000,- vanuit het structurele vernieuwingsbudget Wmo. De Adempauzeregeling is budgettair neutraal opgenomen in de Kadernota 2022. Langeveld: “Ons streven is om meer mantelzorgers te bereiken, met het risico dat het budget dan tekortschiet. Desnoods stappen we naar de raad voor extra middelen.”

Uit de krant