Paul Bersee
Paul Bersee Foto: pr

Column van Paul Bersee: Toeristen op ‘t Vierkant

Column

Ook tijdens de coronacrisis trekken de toeristen naar de Bollenstreek. Niet zo massaal als voorheen, maar ze komen wel. Dat doen zij vooral omdat zij ook graag één keer in hun leven stijl achterover willen slaan van al die bloemenpracht in de velden. Heel begrijpelijk.

Nadat zij met zachte hand uit de bollenvelden zijn verdreven, vervolgen zij hun uitje op de gehuurde solex, de elektrische scooter of op de fiets in optocht. Ontspannen en met rode wangen komen ze aan bij ’t Vierkant. De fietsgroepen kunnen variëren van vier tot vijftien toeristen. Hun identieke fietsen zijn vaak zwart met hier en daar wat gele tinten, zoals in de snelbinders, die de lunchpakketjes vastklemmen. En altijd is er een reisleidster bij in een opvallende gele of rode sweater. Zo ook op een zaterdag in mei: vijftien fietsers in totaal, terwijl het nota bene regent. Zachtjes weliswaar, maar na een tijdje word je daar ook flink nat van. Gelukkig dragen de meeste vakantiegangers doorzichtige poncho’s en degene zonder regencape zijn de bikkels die niet van suiker zijn gemaakt.

In de buurt van de grote ceder steekt de lokale gids van wal. Ik hoor niet wat ze zegt, maar ik kan mij daar van alles bij voorstellen: “We staan hier op een duintop van de meest oostelijke strandwal en ’t Vierkant ligt zo’n 2,5 meter boven het omringende landschap. Op dit plein bevond zich ooit een halte van de tramlijn Haarlem – Leiden, ook wel bekend als de Bollentram.”
En dan wijst ze in de richting van mijn appartement. Haar vinger wijst naar mij! Haar mond gaat open en weer dicht. Dat gaat zo een tijdje door. Ze vertelt nu vast en zeker dat daar een fameuze hyacintenboorder woont met een persoonlijk dagrecord van 5033 perfect geboorde hyacinten.
De toehoorders fotograferen alles wat ze zien met hun mobieltjes en hebben geen benul waarom iemand zo nodig een gat moet boren in een hyacint. Daarna happen ze gulzig in het belegde broodje uit hun lunchpakket.
De gids glundert en wijst nog steeds in mijn richting. Ik glunder terug, hoewel ik diep in mijn hart weet dat ze naar de Zwarte Tulp wijst, het fraaie museum van de bloembollencultuur, waar die toeristen zeker een kijkje moeten gaan nemen. En het is er droog. Maar ze gaan weer verder. De diehards! Dwars door de regen. Op weg naar het volgende bollenveld …
Paul Bersee woont aan ‘t Vierkant in Lisse en schrijft maandelijks een column over wat hij daar meemaakt.

Uit de krant