Ook kinderen die een broer of zus met een beperking hebben, hebben vaak de zorg. Zij zijn daardoor ook mantelzorger. Je kunt nu voor deze groep een pluim aanvragen!
Ook kinderen die een broer of zus met een beperking hebben, hebben vaak de zorg. Zij zijn daardoor ook mantelzorger. Je kunt nu voor deze groep een pluim aanvragen! Foto: Pixabay

Nieuw initiatief: een pluim voor jonge mantelzorgers

Zorg & Welzijn

In de week van de jonge mantelzorger - van 1 tot 7 juni - start WelzijnsKompas een nieuw initiatief. Een bedankje, namens de gemeenten Hillegom en Lisse, voor jonge mantelzorgers. Het is een test en de resultaten van de test worden meegenomen in de herwaardering van het mantelzorgcompliment.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen met bijvoorbeeld een gehandicapt broertje of zusje, een vader met psychische problemen of een moeder die chronisch ziek is. Kinderen die opgroeien met zorg door ziekte binnen het gezin. Door de aandacht voor het zieke of gehandicapte gezinslid blijven ze vaker op de achtergrond en/of maken zich zorgen over hun gezinslid, soms meer dan goed voor hen is. Het zijn gewone kinderen in een bijzondere thuissituatie.
Om deze jonge mantelzorgers te bedanken en te waarderen is er in 2021 iets nieuws in Hillegom en Lisse: een pluim voor jonge mantelzorgers! Dit bedankje is een cadeaubon die bij een aantal lokale en regionale winkels, maar ook bij de bioscoop in Lisse, besteed kan worden.

Pluim aanvragen
De pluim kan aangevraagd worden voor kinderen van 8 t/m 17 jaar die te maken hebben met langdurige zorg in hun thuissituatie. Zij doen de aanvraag zelf, of hun ouders doen dat. Dit kan vanaf 1 juni via het aanvraagformulier op de website van WelzijnsKompas. Meer informatie is telefonisch te verkrijgen via 0252-757100 op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur.

Uit de krant