Aan de zuidkant zijn de kenmerken van de bollenschuur nog goed te zien vanaf de Van Lyndenweg. | Foto: CHG Duin- en Bollenstreek
Aan de zuidkant zijn de kenmerken van de bollenschuur nog goed te zien vanaf de Van Lyndenweg. | Foto: CHG Duin- en Bollenstreek Foto: CHG Duin- en Bollenstreek

Bollenschuur bij ‘De Wolff’ krijgt cultuurhistorische waarde

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders van Lisse heeft op 8 juni 2021 ingestemd met de gecoördineerde aanvraag voor Stationsweg 1. Dit adres staat plaatselijk bekend als ‘De Wolff’ en ligt midden in het bollenland tussen de Van Lyndenweg, de Stationsweg en de Westelijke Randweg Lisse. De aanvraag gaat om een bestemmingsplan, een omgevingsvergunning voor het slopen van de schuren en een omgevingsvergunning voor het bouwen van vier appartementen in een herbouwde schuur en bergingen in een vrijstaand bijgebouw. Het college vindt het van belang dat de cultuurhistorische waarde van de karakteristieke bollenschuur in combinatie met het monumentale woonhuis beschermd wordt en behouden blijft.

In 2019 was er voor dit gebouw een voorontwerp bestemmingsplan, dat uitging van sloop van de bollenschuur en bouw van een vrijstaande woning. Dat plan leidde tot weerstand en in overleg met de eigenaar is dit plan verlaten. Het nieuwe plan bestaat uit de sloop van de bestaande bollenschuur en de herbouw van een gebouw in de stijl van de te slopen bollenschuur. Dit betekent dat het nieuwe woongebouw met vier appartementen in hoofdlijnen gelijk zal zijn aan de huidige bollenschuur. In het ontwerp komen de karakteristieke en waardevolle elementen van de oude schuur terug. De erfgoedcommissie en het cultuurhistorisch genootschap Duin- en Bollenstreek en ISG stemmen in met dit plan.

Monumentaal woonhuis met schuur uniek geheel in open bollenlandschap
De woning De Wolff is gebouwd in 1603 en is een gemeentelijk monument. De in 1909 aangebouwde bollenschuur is dat niet. De woning met de later aangebouwde bollenschuur vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de bollenteelt, waarbij veehouders overstapten op de bloembollenteelt. Daarnaast ligt het in een gebied met een hoge culturele en landschappelijke waarde. Daarom is het belangrijk dat de woning én de schuur behouden blijven. Maar uit onderzoek blijkt dat de bouwkundige staat van de schuur slecht is en het financieel niet haalbaar is om deze te behouden. Door de bestaande bollenschuur in het bestemmingsplan de dubbelbestemming ‘waarde cultuurhistorie’ te geven, leggen we juridisch vast dat het een cultuurhistorisch gebouw is. Ook de kenmerkende beukenhagen op het stuk grond krijgen deze dubbelbestemming en daarmee een beschermde status.

Planning
Los van de gecoördineerde aanvraag is in 2020 al een omgevingsvergunning verleend voor het vernieuwen van de monumentale woning Hoeve de Wolff. Van 16 juni tot en met 27 juli 2021 kan iedereen de gecoördineerde aanvraag bekijken en erop reageren. Daarna zal de gemeenteraad besluiten over deze aanvraag, waarin ze mogelijke reacties ter overweging neemt.

Uit de krant