Het team van Pink Ladies koppelde een goed doel aan de alternatieve Elfstedentocht van Iris.
Het team van Pink Ladies koppelde een goed doel aan de alternatieve Elfstedentocht van Iris. Foto: pr

Roeivereniging Iris roeit alternatieve Elfstedentocht, Pink Ladies steunen goed doel

Verenigingen Goede doelen

Roeivereniging Iris uit Lisse organiseert met regelmaat mooie tochten door de Bollenstreek maar ook verder daarbuiten. Dit jaar was het op zaterdag 3 juli tijd voor een alternatief voor de Elfstedentocht die voor het tweede jaar op rij in het Hemelvaartsweekend in Friesland niet door kon gaan om welbekende redenen. Weliswaar met een alternatieve route en alternatieve afstand, maar dat maakte het voor de deelnemers niet minder leuk.

De tocht startte al om 03.30 uur in de ochtend vanuit Lisse, in totaal met 6 boten. Alle deelnemers hadden de boot al eerder die week gereed gemaakt, dus iedereen kon zo instappen en vlot en stil vertrekken. Via de Kagerplassen, Hoogmade, met de zonsopkomst boven Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Woerdense Verlaat roeide de groep weer terug richting Lisse via Nieuwveen, Ter Aar en Abbenes.
De tocht werd geroeid in estafettevorm, elk team bestond uit 6 roeiers en een chauffeur die de teams steeds weer op de wisselplekken bracht. Net als bij de Elfstedentocht moesten de nodige stempelposten aangedaan worden. Wat extra was in deze tocht waren 3 sluizen, waarvan de Iris-roeiers er eentje moesten klunen omdat deze nog niet open was bij aankomst om 07.00 uur.
Het wedstrijdelement van deze tocht was duidelijk voelbaar, de finishtijden van de nummer 1 (de BijdeJantjes) en 2 (de Dragonrowers) lagen dan ook maar 5 minuten uit elkaar. Dat is op een tocht van 8 à 9 uur wel een close finish te noemen. Maar uiteindelijk ging het naast de sportieve prestatie om de lol!

Pink Ladies
Er was 1 boot bij, gevaren door de Pink Ladies, die een goed doel aan deze tocht had gehangen; de Limes Bubble Barrier in Katwijk. Die bestaat uit een gordijn van belletjes die in het water van de Rijn worden geblazen ter hoogte van Katwijk, zodat al het plastic daar uit het water gefilterd kan worden voordat het de zee in stroomt. “Een fantastisch doel”, aldus de Pink Ladies, “tijdens het roeien vissen we ook vaak van alles uit het water.”
Voordat de tocht gevaren werd stond de teller al op 1280 euro, maar na de tocht loopt de teller nog steeds door! Een geweldig resultaat wat de tocht, die op zichzelf al schitterend was, alleen nog maar mooier maakte. Met grote dank ook aan Langeveld Wijnen uit Sassenheim die dit fantastische initiatief beloonde met heerlijke flessen bubbels bij de prijsuitreiking.
Op naar volgend jaar met een nieuwe tocht én met een nieuw goed doel!

Uit de krant