Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Terugblik op coronacrisis deel 2: wethouder Jeffrey van Haaster

Politiek

In deze zomerserie kijken we met het college van burgemeester en wethouders van Lisse terug op de coronacrisis. Hoe hebben zij die ervaren? Wat maakte indruk en wat deed het met hun persoonlijke leven? Dit keer is het de beurt aan wethouder Jeffrey van Haaster, die onder meer onderwijs, jeugd en kunst & cultuur in zijn portefeuille heeft.

Door Ruth Eppink

Eind maart nam Lisse afscheid van wethouder Jeanet van der Laan die naar de Tweede Kamer vertrok. De D66-fractie vond in Jeffrey van Haaster een opvolger. Zijn installatie verliep wel een beetje anders dan gebruikelijk. “Mijn start als wethouder in Lisse in april van dit jaar is volledig digitaal geweest. Mijn beëdiging in de digitale raadsvergadering heb ik vanuit huis beleefd, samen met mijn vriendin. De bos bloemen als felicitatie van de gemeente kreeg ik thuisbezorgd, ook daar was aan gedacht. Een bijzondere, unieke situatie eigenlijk wel, nu ik er op terugkijk.”

Ondanks de lockdown wilde Van Haaster wel graag snel kennismaken met inwoners en organisaties uit Lisse. Daar vond hij een mooi moment voor: tijdens een ommetje. “Ik heb in totaal zo’n 25 wandelingen gemaakt in mijn eerste weken als wethouder. Dank aan iedereen die gereageerd heeft op mijn oproep! Ik vond het stuk voor stuk informatieve en inspirerende gesprekken. Ik bespeurde veel veerkracht bij de mensen die ik heb gesproken. Veerkracht om corona met elkaar door te komen en verder nieuwe plannen en ideeën uit te werken voor Lisse als we de crisis weer achter de rug hebben.” 

De impact van de lockdowns op de cultuur- en sportsector is Van Haaster niet ontgaan. “Er is een coronasteunfonds in het leven geroepen met geld van de rijksoverheid, waar organisaties in de cultuursector een beroep op konden doen en dit ook hebben gedaan. Dit gold tevens voor sportclubs. De gemeente heeft daarnaast inwoners opgeroepen om in coronatijd veel in beweging te blijven, door thuis gymnastiekoefeningen te doen of buiten een wandeling te maken”, vertelt hij. Wandelen is iets dat hij zelf erg graag doet. “Ik probeerde ter afleiding en ontspanning elke dag wel even een ommetje in de buurt te maken.” 

Van Haaster is als wethouder ook verantwoordelijk voor onderwijs en jeugd. Met name de psychische problemen bij jongeren door het vele thuis zijn, het online onderwijs en het gebrek aan fysieke sociale contacten ziet hij als een aandachtspunt. “Kwetsbare jongeren en gezinnen hebben het extra zwaar gehad door de coronasituatie. Ik hoop dat alle jongeren na de zomer weer met elkaar hun normale leven kunnen oppakken, met werk of opleiding en met sport of andere hobby’s. Als dat niet lukt: trek aan de bel bij je ouders, school of vereniging als je ergens mee zit als gevolg van de coronasituatie.” Hij is blij dat het de scholen zo voortvarend is gelukt met digitaal en hybride onderwijs om te gaan. “En waar dat kon, hebben we geholpen. Zo hebben we sporthal De Waterkanten beschikbaar gesteld voor examens en toetsweken, omdat er op school te weinig ruimte was om daarbij de anderhalve meter afstand te kunnen houden. Ik hoop van harte dat we na de zomervakantie ons normale leven weer zoveel mogelijk kunnen oppakken, maar ook dat we naar elkaar blijven omkijken”, besluit de wethouder.

Uit de krant