Logo lissernieuws.nl
Burgemeester Lies Spruit tijdens de uitreiking van de vrijwilligersprijzen dit jaar.
Burgemeester Lies Spruit tijdens de uitreiking van de vrijwilligersprijzen dit jaar. (Foto: Ruth Eppink)

Terugblik op coronacrisis deel 4 met burgemeester Spruit: ‘Aandacht houden voor eenzaamheid’

In deze zomerserie kijken we met het college van B & W van Lisse terug op de coronacrisis. Hoe hebben zij die ervaren? Wat maakte indruk en wat deed het met hun persoonlijke leven? In deze slotaflevering komt burgemeester Lies Spruit aan het woord. 

Door Ruth Eppink

De afgelopen anderhalf jaar was voor burgemeester Spruit een heel bijzondere periode waarbij veel van ons incasseringsvermogen is gevraagd. “Sommige inwoners en ondernemers hebben het daarbij flink voor hun kiezen gehad en voor anderen betekende het een periode van inventiviteit en creativiteit. Maar ik ben vooral trots dat we met elkaar er de schouders onder gezet hebben en er iets van gemaakt hebben”, blikt Spruit terug. Ze zal niet snel de gesloten ouderencentra vergeten, waar niemand meer op bezoek mocht komen. “Het aantal coronaslachtoffers hebben we daardoor waarschijnlijk wel beperkt, maar het was wel een heel harde maatregel. Het verzorgend personeel heeft gedaan wat ze kon, maar het gemis van familie en vrienden was heel groot. Dat moeten we zo niet meer met elkaar doen!”

Keukenhof
De burgemeester heeft onder meer Keukenhof in haar portefeuille, het park dat voor het eerst in de geschiedenis twee jaar achtereen niet open mocht voor publiek. “Tot op het hoogste niveau hebben we dit jaar gesproken en gelobbyd om Keukenhof toch open te laten gaan. Ze hadden een heel goed plan waarop dat denk ik heel goed had gekund. Maar we kregen uitdrukkelijk geen toestemming. Dus het is met uitzondering van twee testweekenden dan ook niet gebeurd. Dat is heel jammer. We hebben dat allemaal erg gemist (mijzelf incluis), net als alle activiteiten die erbij horen, zoals het corso en de inmiddels traditionele bloemenmozaïeken. Er is wel heel veel gewandeld en gefietst door de bloeiende bollenvelden. Dat was mooi om te zien. En door de mooie filmpjes van de Keukenhof hebben we nog iets van de bloeiende bollen kunnen meemaken.”

Drie prioriteiten
Aan het begin van de coronacrisis heeft de gemeente in het college en de gemeenteraad drie prioriteiten vastgesteld. Allereerst moest de zorg zoveel mogelijk doorgaan en er was veel aandacht om eenzaamheid te voorkomen. Ten tweede wilde men de ondernemers zoveel mogelijk steunen. En ten derde konden de verenigingen en vrijwilligers rekenen op bijzondere aandacht. “We wilden niet dat zij tijdens de coronacrisis in de problemen zouden komen. Het meeste daarvan is – voor zover we dat nu kunnen zien – gelukt. We hebben echter niet alles kunnen voorkomen. Sommige ondernemers zullen het helaas niet redden. En eenzaamheid is er toch veel geweest, ondanks hartverwarmende initiatieven van onze inwoners. Dat gevoel van eenzaamheid blijf ik wel heel schrijnend vinden. We moeten daar aandacht voor blijven houden”, stelt Spruit, die ook aangeeft dat de inwoners van Lisse zich heel goed aan de regels hebben gehouden. “We hebben eigenlijk nooit fors moeten ingrijpen. Soms wel moeten waarschuwen. Toch was het soms wel lastig om iedereen de 1,5 meter afstand te laten houden en het mondkapje op de juiste wijze te laten gebruiken. Het personeel van supermarkten kan daar heel goed over meepraten. Zij stonden soms machteloos als ze om afstand en begrip vroegen voor de maatregelen.”

Thuiswerken
Burgemeester Spruit had nooit van tevoren kunnen bedenken dat massaal thuiswerken zo goed zou gaan. “Maar het is wel een rare gewaarwording om burgemeester vanuit je eigen werkkamer te moeten zijn. Ik vond dat niet leuk en het was soms een hele grote beperking. Dat gold echter niet voor mij alleen, dus maak je er het beste van!” Na het werk ging Spruit graag fietsen, of ze maakte een grote legpuzzel. “Dat vind ik heel leuk. Stille momenten waren er nauwelijks, maar gelukkig konden we wel vaak naar het strand. Dat is voor mij de ultieme ontspanning.”

Vertrouwen
Wat de toekomst rond corona ook zal brengen, Spruit ziet dat we met elkaar in staat zijn geweest om een grote tegenslag op te vangen. “Dat geeft vertrouwen. Maar ik heb ook gezien dat mensen die het al moeilijk hadden, het in de crisis nog moeilijker kregen. We zijn ons daar meer bewust van geworden en we moeten de aandacht voor hen niet laten wegzakken.”

Meer berichten