Marc Evers.
Marc Evers. Foto: Renate Jansen

Hillegomse beelden: meer dan duizend woorden

Column Sporen van Vroeger

Een adagium luidt: één beeld zegt meer dan duizend woorden. Een adagium is een regel die wordt gezien als een wijsheid die haar waarde heeft bewezen. De zinsnede is toegekend aan Confucius, aan de Chinezen, maar vooral aan de Noorse toneelschrijver en dichter Henrik Ibsen die als eerste zei dat “duizend woorden niet dezelfde indruk nalaten als een enkele daad”. Na Ibsen’s dood in 1906 werden verschillende soortgelijke opmerkingen opgetekend en tegenwoordig kennen wij allemaal wel de betekenis ervan.

Andersom betekent het dat er soms vele woorden zijn die afzonderlijk of gezamenlijk zorgen voor een beschrijving van een bepaald beeld. Veel spelletjes dreven ons tot grote hilariteit wanneer een trefwoord moet worden omschreven of uitgebeeld. Een dergelijke oefening is al geruime tijd aan de orde bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Want de Vrienden zijn drukdoende met het digitaliseren van het archief. Het archief bestaat onder andere uit de schatkamer die gevuld is met zo’n 4.000 tastbare objecten waaronder aardewerk, schilderijen, bollengereedschap en oude landkaarten. Die zijn inmiddels allemaal gefotografeerd zodat die foto’s kunnen worden opgeslagen in het beheersysteem van Zijper. In dat beheersysteem moeten vervolgens omschrijvingen en trefwoorden worden ingevoerd, waarop in de beeldbank een object kan worden gevonden. Nu is dat bij onze objecten goed te doen, want die zijn allemaal goed gedocumenteerd. Zes van onze vrijwilligers zijn daar druk mee bezig. 

Anders wordt het bij de beschrijvingen van de foto’s in ons fotoarchief. Ook voor de foto’s moeten trefwoorden worden ingevoerd in het beheersysteem en dan is de vraag: waar, wat, of naar wie kijken we? Wanneer is de foto genomen en was er een speciale gelegenheid? Daar hebben we vele ogen en denkhoofden voor nodig en daarom doen we de uitvraag voor vrijwilligers om ons daarbij te helpen. Het gaat dus vooral om het kunnen herkennen van Hillegomse geschiedenis, personen, straten en gebouwen. Daaraan kunt u zoveel tijd aan besteden als u beschikbaar bent en het is enorm leuk om met een groepje mensen aan dit project te werken.

Een voorbeeld van een beeld waaraan woorden moeten worden gekoppeld vindt u bij deze column, van Marc Evers. Vorige week startten de Paralympic Games Tokyo 2020 en Marc vertegenwoordigt ons land in het olympische zwembad aldaar. De olympische gedachte van Pierre Baron de Coubertin is “het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden”. Toch hopen we dat Marc ook deze Paralympics eremetaal gaat behalen. Deze foto is gemaakt door Renate Jansen en is ons door haar kosteloos beschikbaar gesteld voor opname in het historische stickeralbum “Herinneringen aan Hillegom” dat vorig jaar in samenwerking met PLUS Tolenaar werd gepubliceerd. We vonden het zo’n mooie foto dat we besloten om er geen sticker van te maken van 5x7 centimeter, maar als grote vaste afbeelding in het stickerboek op te nemen. Een aantal trefwoorden om de foto later te kunnen terugvinden in de beeldbank zijn: zwemmen – paralympics – medailles – London – Rio de Janeiro – Tokyo – wereldrecord.

Bent u zo iemand die graag zoekplaatjes oplost? Dan horen wij graag van u! Stuurt u ons een mailtje of een briefje in onze postbus aan Stationsweg 131 en dan nemen we contact met u op.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl. Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant