Logo lissernieuws.nl
Foto:

Open Monumentendag met 17 locaties in Lisse

In heel Nederland openen dit weekend vele bijzondere locaties weer hun deuren tijdens Open Monumentendag. In Lisse doen er 17 mee op zaterdag 11 september, allemaal in het teken van inclusie: Mijn monument is jouw monument.

Door Ruth Eppink

Dat thema is gekozen om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, beaamt Eric Prince van het Comité Open Monumentendag Lisse. “Nederland Monumentenland, de overkoepelende organisatie, heeft aan de hand van het thema diverse plekken benoemd die betrokken kunnen worden bij Open Monumentendag. Bijvoorbeeld plekken van samenkomst waar iedereen gelijk is. Daar past begraafplaats Duinhof goed in, een locatie die dit jaar voor het eerst meedoet. Je kunt daar in groepjes onder leiding van een gids door de oude duinen wandelen, langs het familiepraalgraf van de graaf van Lynden en twee oorlogsgraven. Ook het gemeentehuis doet voor het eerst mee; die locatie valt onder plekken waar bestuurd wordt. Daar zijn rondleidingen en lezingen, maar lopen ook fractieleden van politieke partijen rond die veel kunnen vertellen. Da Capo is verantwoordelijk voor het openingsconcert om 10.00 uur op het plein voor het gemeentehuis,”

Brochure
In de brochure, die bij de VVV, Grimbergen, de bieb en het gemeentehuis af te halen is, en op de dag zelf bij de 17 deelnemende monumenten ligt, staat extra info over de muzikale omlijsting die op verschillende plekken verzorgd wordt, waaronder bij de Zemelpoldermolen, Museum de Zwarte Tulp en de deelnemende kerken. “Helaas is de toren van de Agathakerk niet open voor publiek, omdat je daar niet goed afstand van anderen kunt houden, maar de kerk is uiteraard wel open. Om 16 uur vindt daar het slotconcert plaats door Cor de Vries op het Adema-orgel. Vergeet ook De Oude School van Wout Ruigrok en Iet Langeveld niet, met een eigen programma vol kunst en muziek”, zegt Prince.

In verband met de coronamaatregelen zullen veel locaties ook buiten activiteiten te ontplooien, zoals bij SterkSaam. Bij de Heemtuin is dat automatisch het geval. Daar kunnen bezoekers behalve de nieuwe bijenstal onder meer een staaltje woodcarving zien: de kunst om met een kettingzaag sculpturen te maken uit een boomstam.
“Het staat bezoekers vrij om alle of slechts een paar monumenten te bezoeken. Dat kan prima per fiets”, zegt Prince uitnodigend. “We hopen op mooi weer en veel belangstellenden. Fotografeer ook vooral! Dan kun je meedoen aan de fotowedstrijd die we in samenwerking met Je bent Lisser als... houden.”

Veilig
Bij elke locatie wordt bijgehouden hoeveel mensen er binnen zijn. “Mocht het te druk worden, dan moeten belangstellenden even wachten tot er weer mensen naar buiten gaan. En op enkele locaties is een verplichte looproute. Zo willen we een bezoek aan de monumenten zo veilig mogelijk houden”, aldus Prince.

Meer berichten