Burgemeester Spruit opent Open Monumentendag 2021 'Mijn monument is jouw monument'.
Burgemeester Spruit opent Open Monumentendag 2021 'Mijn monument is jouw monument'. Foto: Hanno de Vries

Open Monumentendag: ‘Bezoekers hebben het als een dagje uit ervaren’

Algemeen

Zo’n 17 locaties in Lisse waren afgelopen zaterdag open in het kader van Open Monumentendag. Bezoekers konden zowel binnen als buiten rondlopen met gidsen, kijken naar kunst, luisteren naar muziek, kortom genieten. “Open Monumentendag was dit jaar zeer geslaag, omdat velen het echt als een dagje uit hebben beleeft na vele maanden met beperkingen”, zegt voorzitter Eric Prince van het Comité Open Monumentendag Lisse.

Waar in het verleden wel tot 5000 bezoekers werden geteld, waren het er dit jaar naar schatting (twee bezoekerslijsten van locaties moeten nog meegeteld worden) zo’n 2500. “Maar ik denk dat dit jaar met name geldt: de uiting van het genieten is belangrijker dan een getal”, zegt Prince.  

De opening bij het gemeentehuis was super met medewerking van de harmonie van Da Capo. Zij brachten prachtige muziekstukken ten gehore, of het nu om een mars ging of vrolijk afsluitend met ABBA-melodieën. De gemeentemedewerkers hadden een vol politiek geëngageerd programma en tentoonstelling.

De rondleidingen op de begraafplaats Duinhof werden erg op prijs gesteld, de rondgang ging langs verschillende graven en graftypes in het keurig onderhouden park. Waar muziek te horen viel, was het extra druk, zoals bij De Oude School, de Grote kerk, Agathakerk, Dever en de Engelbewaarderskerk. Of kunst van een jonge kunstenaar in de SWG-kerk. 

Het was ‘s middags ook heerlijk buiten, waardoor SterkSaam, De Zemelpoldermolen en de Heemtuin met woodcarving ook heel aantrekkelijk waren om te bezoeken. “Keukenhof trekt internationaal publiek en de reservering voor bezichtiging van het kasteel was volgeboekt met 75 bezoekers”, geeft Prince aan. “Er was ook tevredenheid bij Museum de Zwarte Tulp, want er was voldoende belangstelling en velen hadden ook een museumkaart bij zich. Het was een gezellige, geslaagde dag onder goede weersomstandigheden, op een enkele drup regen bij het optreden van Da Capo na. Fijn dat velen zo genoten hebben van al het moois dat Lisse te bieden heeft”, aldus Prince. 

De uitslag van de fotowedstrijd die aan Open Monumentendag gekoppeld was, wordt zaterdag bekendgemaakt.

Het openingsconcert werd verzorgd door de harmonie van Da Capo.
Voorzitter Eric Prince van het Comité Open Monumentendag Lisse.
In het gemeentehuis waren rondleidingen.
In het gemeentehuis waren er rondleidingen en volop aandacht voor 75 jaar vrijheid, waar vorig jaar door corona veel te weinig mee gedaan kon worden.
Da Capo speelde tot slot muziek van ABBA, die weer volop in de belangstelling staat.
Net als andere jaren was er een brochure gemaakt met daarop de hotspots die je kon bezoeken.
Bij de Oude School traden De Torren op en was alles te bewonderen wat daar tegenwoordig gehuisvest is.
In de kerken werden de orgels bespeeld.
Muziek bij SterkSaam, waar je heerlijk buiten kon ronddwalen.
Dever
Bij de Heemtuin was de nieuwe bijenstal te bewonderen.
Muziek in Dever
Uitleg over de bijenkasten en bijenvolken.
De begraafplaats bij de St. Agathakerk.
Bij de Heemtuin was een woodcarver aan het werk, die sculpturen uit boomstronken maakt met behulp van een kettingzaag.
De Heemtuin.
De Heemtuin.
Ook de Zemelpoldermolen, vlak bij de Heemtuin was weer deelnemer aan Open Monumentendag.
Een van de sculpturen die de woodcarver maakte.

Uit de krant