Marca Bultink is cultuurhistoricus en eindredacteur van het boek Blauwe ader van de Bollenstreek.
Marca Bultink is cultuurhistoricus en eindredacteur van het boek Blauwe ader van de Bollenstreek. Foto: Corine Zijerveld

Webinar bij Vereniging Oud Lisse over ‘De trekvaart Haarlem-Leiden’

Verenigingen

De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert een digitale lezing door mevrouw Marca Bultink over de Trekvaart Haarlem-Leiden. De lezing vindt plaats op dinsdag 5 oktober vanaf 20.00 uur.

In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen, bedoeld voor personenvervoer tussen de steden. In 1656-1657 werd de trekvaart Haarlem-Leiden aangelegd. Volgens een vaste dienstregeling werden via deze vaart twee eeuwen lang miljoenen reizigers vervoerd met deze ‘Intercity van de Gouden Eeuw’. Tegen het midden van de 19de eeuw streefde de trein de trekschuit voorbij. In 2007 werd het 350-jarig bestaan van de Leidsevaart en Haarlemmertrekvaart gevierd met het jubileumboek en de gelijknamige tentoonstelling ‘Blauwe ader van de Bollenstreek’.

Tijdens dit webinar zal Marca Bultink vertellen hoe de Trekvaart Haarlem-Leiden in anderhalf jaar tijd werd aangelegd, wat de effecten waren voor het landschap en wat er allemaal nodig was voor het trekschuitbedrijf. Ook zal zij laten zien wat er nu nog zichtbaar is van de trekvaart in Lisse en omgeving. Marca Bultink is cultuurhistoricus en actief voor organisaties en projecten op het gebied van cultuurhistorie, landschap en erfgoed. 

Dit webinar is te volgen via smartphone, tablet of gewoon de computer. U dient zich wel aan te melden via: oudlisse.nl/evenement/. klik op ‘VOL Webinar op 5 oktober 2021’ en schrijf in. U ontvangt daarna per e-mail een link waarmee u de lezing kunt volgen.

Uit de krant