Logo lissernieuws.nl
<p>Wijkagent Marco van Maris liep een ronde met boa Rob.</p>

Wijkagent Marco van Maris liep een ronde met boa Rob.

(Foto: pr)

Gemeente en politie op zoek naar donkere huizen

Inbrekers slaan een verlicht huis liever over. Laat daarom een lampje aan als je niet thuis bent, zeker nu het weer sneller donker wordt, adviseert wijkagent Marco van Maris. Woensdag 6 oktober maakten Marco en Cindy van de politie en de boa’s Rob en Awah een ronde door Lisse. Bij onverlichte woningen deden ze een brief in de bus, die inwoners kunnen inruilen voor een tijdschakelaar.

Rond zeven uur begint het te schemeren in de straten van Lisse. Achter veel ramen is leven te zien: mensen hangen op de bank voor de tv of zijn bezig in de keuken. Maar soms vormt het venster een zwart vlak en oogt het huis verlaten. “Hier is het wel erg donker”, vindt wijkagent Van Maris. Hij kijkt even omhoog: ook op de eerste verdieping brandt geen lamp. Dan duwt hij een envelop door de brievenbus. De bewoners zullen bij thuiskomst een brief met tips vinden. Op vertoon van deze brief kunnen ze op het gemeentehuis een tijdschakelaar afhalen.

Een lampje schrikt af
Tijdens de Week van de Veiligheid proberen gemeente en politie mensen bewuster te maken van wat ze zelf tegen inbraak kunnen doen. Elk jaar is het weer te zien in de inbraakcijfers: in de donkere maanden worden de meeste inbraken gepleegd. Boa Rob raadt inwoners aan om licht te laten branden of een tijdschakelaar te gebruiken. Een lampje schrikt inbrekers echt af, het verband is aangetoond. Logisch natuurlijk: een verlicht huis is geen aantrekkelijk doelwit voor dieven. “Als in een huizenblok zes woningen verlicht zijn en één donker, dan kiest een inbreker natuurlijk voor die laatste. Hij weet zeker dat daar niemand thuis is”, vertelt Rob.
Toch staan veel mensen er niet bij stil dat ze zelf het verschil kunnen maken. Zeker nu de dagen ineens weer korter worden, moeten ze er weer aan wennen. Wie buiten de deur werkt, treft zijn huis bij thuiskomst donker en verlaten aan. “We blijven rond deze tijd een piek zien”, vertelt Marco van Maris. “Zeker als de wintertijd ingaat en het nóg eerder gaat schemeren. De vooravond is voor inbrekers een fijne tijd: er is dan veel geluid in de straat. ’s Nachts is het stil, dan valt elk geluidje op.”

Je kunt zelf veel doen
In snel tempo valt de nacht in. De straatlantarens knippen aan. Er zijn nog steeds veel huizen donker, constateert boa Rob. Hij is enthousiast over de actie. “We willen mensen laten zien dat ze zelf veel kunnen doen om de kans op inbraak te verkleinen.”
Ook initiatieven als Burgernet of WhatsApp BuurtPreventie dragen bij aan de veiligheid. Deze groepen zijn er om buurtgenoten te waarschuwen bij verdachte situaties. Als je iets niet vertrouwt, kun je een berichtje uitsturen. Mensen die op dat moment thuis zijn, kunnen dan even voor het raam gaan staan en de boel in de gaten houden.
Lisse telt inmiddels al heel wat WhatsApp-groepen. De wijkagenten zijn er blij mee. “Bij elkaar zijn dat veel ogen en oren. Als die mensen een signalement kunnen doorgeven, wordt de kans groter dat wij iemand kunnen oppakken. We hameren er wel altijd op dat mensen 112 moeten bellen in dat soort situaties.”
Tips over Veilig wonen vindt u op www.politiekeurmerk.nl. Voor informatie over WhatsApp BuurtPreventie zie www.wabp.nl.

Meer berichten