Afbeelding
Foto: Pixabay

Lisse zoekt structurele oplossingen voor huisvesting arbeidsmigranten

Politiek

Het college van B&W van Lisse wil meer mogelijkheden creëren voor het huisvesten van tijdelijke arbeidsmigranten. “Arbeidsmigranten verdienen een goede en gezonde plek om te verblijven”, stelt verantwoordelijk wethouder Jolanda Langeveld.

De realisatie van huisvesting binnen bedrijfsgebouwen van actieve agrarische bedrijven wordt snel mogelijk via de bijstelling van de zogenaamde Beleidsregel. Daarin zijn de voorwaarden opgenomen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Er wordt tevens in opgenomen dat bedrijven die verruiming aanvragen ook met een goed plan moeten komen om met de omgeving in gesprek te gaan. Daarnaast bepleit Lisse, samen met de andere bollengemeenten, bij de provincie Zuid-Holland om de bestaande regeling voor huisvesting in de piekperiode op te rekken van drie naar zes maanden. Tijdelijke bebouwing op de terreinen van bedrijven voor maximaal tien jaar is eveneens een wens van de gemeenten.

Structureel tekort
“Er is al jaren een structureel tekort aan legale huisvestingsplekken”, licht wethouder Langeveld toe. “Er vindt illegale huisvesting plaats in reguliere woningen binnen de dorpskernen, maar ook in hotels en recreatiewoningen. Dat zijn ongewenste situaties. We zoeken samen met onze buurgemeenten ook naar mogelijkheden om meer structurele oplossingen te vinden. Arbeidsmigranten verdienen een goede en gezonde plek om te verblijven in de periode dat zij hier werken. We willen ook dat zij volwaardig onderdeel kunnen zijn van onze gemeenschap.”
De Beleidsregel ligt binnenkort voor iedereen ter inzage. Dit wordt aangekondigd in de Gemeenteberichten, onder meer in LisserNieuws. Belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te reageren.

Uit de krant