Logo lissernieuws.nl
<p>Wethouder Jolanda Langeveld gaf het goede voorbeeld en droeg een lampje op haar jas.&nbsp;</p>

Wethouder Jolanda Langeveld gaf het goede voorbeeld en droeg een lampje op haar jas. 

(Foto: Ruth Eppink)

Val jij ook op in het donker? Wees zichtbaar voor andere weggebruikers

Met een bus vol reflectiebandjes, reflectoren en lampjes die eenvoudig aan een fiets of jas te bevestigen zijn, stonden Marleen en Isabel van de ValOpShop donderdagavond op het Meer en Houtplein. De twee meiden waren op uitnodiging van de gemeente naar Lisse gekomen om mensen er meer van bewust te maken dat goede verlichting in het verkeer heel belangrijk is.

Wethouder Jolanda Langeveld nam een kijkje bij het duo dat werkt voor de ValOpShop. Deze interactieve campagne trekt in de wintertijd met busjes het hele land door om in gesprek te gaan met fietsers en bromfietsers: ze laten mensen zelf nadenken over de voordelen van goed zichtbaar zijn. En wie al goed zichtbaar is, mag als beloning een item uit de bus meenemen, zoals een reflecterend hesje of een lichtgevend ventiel. En is je fietsverlichting niet op orde? Dan wordt daar een oplossing voor gevonden.

Terwijl Marleen en Isabel nog wat voorbereidingen troffen, keek Langeveld rond naar fietsers. “Ik heb er al drie voorbij zien komen zonder verlichting.” Druk was het niet, zo rond de klok van 17.45 uur, maar de opvallende bus trok wel bekijks van de voorbijgangers. Met hen gingen de meiden in gesprek over het belang van zichtbaarheid in het verkeer. “We merken vaak dat vooral jongeren fietsverlichting niet boeiend vinden, maar daar komt meestal verandering in als ze zelf autorijles krijgen”, vertelde Isabel. “Dan zien ze het van de andere kant, die van de automobilist. Zeker als het regent en al donker is, zijn fietsers soms slecht zichtbaar voor automobilisten. Daarom is die verlichting ook zo belangrijk om ongelukken te voorkomen.” Ook wandelaars en lopers doen er overigens goed aan om in het donker op te vallen, merkte Langeveld terecht op.

Meer berichten