Hier wil de gemeente gaan bouwen in het groene deel.
Hier wil de gemeente gaan bouwen in het groene deel. Foto: groenegreveling.nl

Burgers boos over bouwplannen gemeente Lisse bij De Greef

Politiek Nieuwbouw

Omwonenden van de Greveling en een groep betrokken Lissers zijn een initiatief gestart om de locatie waar nu nog jongerencentrum De Greef staat, open en groen te houden voor alle inwoners. Zij reageren hiermee op de plannen van de gemeente Lisse om daar een flat van 40 appartementen te bouwen.

Het college van B en W wil deze woningen bouwen voor jongeren en starters en wil daarvoor gemeentelijke grond verkopen. Daarnaast wil de gemeente aan de andere kant van de roeivereniging op de Greveling-Zuid een knarrenhof van 40 woningen realiseren. Voor beide appartementencomplexen met bijbehorende parkeerplaatsen moeten bomen wijken en blijft er geen groen, speel- of recreatieruimte meer over in de omgeving. Omdat ze door de gemeente niet betrokken zijn bij de plannen, is de groep de website groenegreveling.nl gestart. Hiermee willen ze de inwoners van Lisse informeren en steun vragen om deze groene speel- en recreatielocatie op de dijk te koesteren en te versterken.

Geen betonnen kolos
Initiatiefnemer Johan Overdevest: “Wij willen op De Greef geen betonnen kolos. Dit unieke stukje dijk van de Poelpolder is van iedereen en moet een plek worden waar je kunt genieten van het water, sporten, spelen, picknicken, varen, zwemmen of elkaar kunt ontmoeten op een bankje aan het water. Welk dorp heeft in het centrum zo’n mooie plek waar je in de zomer kunt afspreken op een kleedje in het gras en in de winter de schaatsen kunt onderbinden? We vragen inwoners ook om ons te laten weten hoe het gebied rond ‘De Greef’ het liefst zien.” Overdevest vindt dat er betere opties zijn voor de bouw van de woningen: “Er staan veel gebouwen te verpauperen in Lisse. Ook in het centrum! Gebruik die ruimte, zodat het dorp niet verder versteent. En als je hier al wilt bouwen, dan in ieder geval minder kolossaal. Hou de Greveling open en groen.”

Teleurgesteld
Gerard Kulk is voorzitter van VvE Scheepmakerskade Lisse. Het appartementencomplex waar hij woont, ligt recht tegenover de Greef. Hij is erg teleurgesteld: “Er is door gemeente nog niet met ons gesproken over deze plannen. Terwijl er een participatiegroep met de huidige bewoners was toegezegd door voormalig wethouder Van der Laan. Pas deze week heb ik gehoord dat we kunnen meepraten. We zijn tot nu toe gewoon genegeerd ondanks meerdere verzoeken om betrokken te worden bij de plannen. We moesten alles eerst via de krant horen, vlak voordat de gemeenteraad erover beslist. Dit plan lijkt er door de gemeente Lisse gewoon doorgedrukt te worden. Met als argument dat er voor ouderen en jongeren wordt gebouwd. Zodat iedereen wel vóór moet zijn.” Kulk vindt dat Lisse naar de makkelijke oplossing grijpt: “De gemeente heeft geld nodig en verkoopt eigen grond voor de bouw. Maar daarmee verlies je een uniek stukje groen aan het water. Weet je trouwens dat deze polderdijk een van de oudste is van Zuid-Holland? Als je dat verkoopt, krijg je het nooit meer terug. Er had eigenlijk al nooit gebouwd moeten worden en zo wordt het alleen maar erger.”

Laagbouw
Overdevest pleit voor een groene Greveling, waar Kulk nog wel ruimte ziet voor bouw: “Laagbouw past beter in deze omgeving. Heel jammer dat er niet eerder met ons is gesproken.” Om meer Lissers te betrekken, zijn Kulk en Overdevest de website groenegreveling.nl gestart. “We zijn pas kort online en de interesse is al groot. Maar we kunnen nog meer steun gebruiken. Lissers kunnen via onze website ook te laten weten hoe zij het gebied rond ‘De Greef’ het liefst zien.
Op 16 december wordt het voorstel tot bouwen op de Greveling-Zuid besproken in de raadsvergadering.

Uit de krant