De inzet van de grondkwestie.
De inzet van de grondkwestie. Foto: google maps

Een rommelige of fraaie rand van de dorpskern?

Column Sporen van Vroeger

Wat mooi is, of fraai, daar kunnen de meningen over verschillen. Ware woorden, opgetekend uit de mond van een Hillegomse bestuurder. Zonder context is dat een heel neutrale opmerking. Een andere lading krijgt zo’n opmerking wanneer het gaat om een stukje eersteklas bollengrond op Hillegomse bodem, en daarvan blijft al steeds minder over in ons dorp. Maar dit stukje grond aan de dorpskern wordt al zo’n 15 jaar niet meer agrarisch gebruikt, en dan komt langzaamaan de vraag naar boven of dat stukje grond nog wel bewaard zou moeten blijven of dat het misschien bebouwd zou kunnen worden. 

Het gaat hier om een stukje grond achter de huizen van het Van den Endeplein. Dat lijkt dan een onzichtbaar stukje te zijn maar die achterkant van het Van den Endeplein vormt het fraaie uitzicht vanaf onze cultuurhistorisch waardevolle Veenenburgerlaan die zo mooi tussen het dieper gelegen bollenland slingert – dat bollenland dat ooit is ontstaan vanwege de zandafgravingen waardoor de weg op originele hoogte, nu boven het landschap uitsteekt.
In het voorwoord van de Actualisatie Omgevingsvisie Hillegom uit september 2021 meldt de gemeente “uiterst terughoudend te zijn bij het realiseren van Greenportwoningen in de lintbebouwing zodat de openheid van het landschap zoveel mogelijk wordt behouden.” In 1996 hebben de bollengemeenten en maatschappelijke organisaties de handen ineengeslagen en het ‘Pact van Teylingen’ opgesteld om de aantasting en verrommeling van het buitengebied tegen te gaan. Voor de uitvoering daarvan is de GOM opgericht, de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij en de stichting Greenport Duin- en Bollenstreek die gefinancierd wordt door de gemeenten met een subsidie vanuit de provincie Zuid-Holland. Tja, en wat is dan verrommeling? Vanuit de lucht is een stukje bollengrond – dat overigens aansluit op naastgelegen bollengrond – misschien geen onderdeel van een recht lijntje, maar een historisch gegroeid dorp bestaat nu eenmaal niet uit allemaal rechte lijnen. Of slaat verrommeling op het jarenlang de bollengrond niet gebruiken, wellicht wel met opzet in de hoop op een toekomstige GOM-aanschaf voor de bouw van een groepje villa’s?
In de Actualisatie Omgevingsvisie is ook te lezen dat Hillegommers graag wonen in een gezonde leefomgeving met een goede lucht- en waterkwaliteit en dat de gemeente streeft naar de verbetering van de luchtkwaliteit door onder meer het behouden van ontwikkelen van groenstructuren en een goede bodemkwaliteit. En op meerdere plekken is te lezen dat initiatieven daartoe worden verwelkomd. Welnu, een oplossing voor het stukje grond in kwestie is aangedragen. Als de gemeente besluit de grond definitief te willen behouden voor het bollenareaal, dan kunnen bewoners van het Van den Endeplein (in een vereniging) in onderhandeling met de eigenaren over koop van de grond. Waarna de grond wordt verpacht aan een kweker om het op een duurzame manier te gaan bewerken. Het zou dan een ‘tuin van de toekomst’ worden, waar het gaat om emissievrij, duurzaam kweken met herstel van biodiversiteit. De omvang van dit stukje grond is heel geschikt om dit alles te realiseren.
Wat vinden Hillegommers hier eigenlijk van?

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl en op www.dehillegommer.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com.

Uit de krant