Lodewijk Kamps.
Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

MissVerstand

Column Poespas

Ik liet onze hond uit in een mooi natuurgebied en het was een genot om hem te zien dartelen en springen. Na de zware tijd tussen kerst en oud & nieuw, toen hij geopereerd was, gaat het nu weer prima. Tot mijn verrassing kwam ik een cliënt/eigenaar met zijn jonge bouvier tegen. Toen ik hem genaderd was, zei ik tegen hem: “Wat is ze groot geworden, zeg!” Ik kreeg een beetje een verrassend antwoord: “Nou ja, dat is maar hoe je het bekijkt, een tijd geleden was het ook al zo.” 

Verbaasd keek ik hem aan en zei: “Ik vind anders dat ze er veel volwassener uitziet, maar ja, ik zie haar natuurlijk niet iedere dag, dus dat zal het verschil van inzicht wel veroorzaken.” Het werd nog gekker. Ik hoorde hem duidelijk zeggen: “Als jij het niet met me eens bent, dan moet ik daar echt een punt van maken.” Ik was confuus. Zo hoog hoefde dit toch niet op te lopen? Ik vond zijn hond groter geworden, hij blijkbaar van niet. Hier hoefden we toch geen ruzie over te krijgen? Ik wilde alleen maar een gesprekje aanknopen, niets meer en niets minder. Dus ik zei wederom tegen hem: “Als jij er anders over denkt, dan is dat maar zo, ik loop weer lekker door.”
Toen trok hij twee witte dingetjes uit zijn oren en vroeg hij wat ik zei... Blijkbaar was hij via bluetooth met iemand in gesprek en leek het alleen maar of hij antwoord gaf op mijn vragen. Maar ik had gewoon gemeend met iemand te praten die al onzichtbaar met een ander in gesprek was! In wat voor een rare tijd leven we toch? Hij stond recht tegenover me, ik stond toch overduidelijk te communiceren en hij praatte gewoon verder met een virtuele persoon? “Nou ik u toch spreek, Mary eet de laatste tijd wat slechter en omdat ze aan het wisselen is, zei ik tegen mijn vrouw dat ze last van haar verstandskiezen heeft. Dat klopt toch?” Ik kon hierop alleen maar antwoorden dat, naar mijn idee, dit niet het geval kon zijn. Honden wisselen tussen de 4 en 6 maanden leeftijd hun hele gebit en verstandskiezen zijn niet aan de orde. Wel eten ze vaak wat minder op het hoogtepunt van het wisselproces. Soms is er sprake van zogenaamde persisterende melk(hoek)tanden. Dat staan de blijvende tanden of kiezen náást de melkelementen, terwijl ze ervoor ìn de plaats moeten komen. Dat is een ongewenste situatie. Dan eten honden ook geregeld moeizamer. Ik keek even in de bek van Mary en zag dat er zeker sprake was van het tegelijk aanwezig zijn van 5 melk- en 5 blijvende tanden! Ik adviseerde hem om een afspraak te maken via de balie om die situatie op te lossen. Twee weken later kwam ik hem weer tegen. Enthousiast riep hij dat ze weer helemaal de oude was. Even twijfelde ik of ik zou doen alsof ook ik via bluetooth met een ander in gesprek was, maar nee, ik zei gewoon dat ik daar heel blij mee was!

Uit de krant