Bollenveld aan de Pastoorslaan.
Bollenveld aan de Pastoorslaan. Foto: Jannie Joosten, SVvOH.

Behoud van bollenvelden geholpen door nieuw elan?

Column Sporen van Vroeger

Stichting Vrienden van Oud Hillegom vierde in 2015 haar 25-jarig jubileum en als onderdeel daarvan vond project Kinderkunst plaats. Hierbij werd aan de hoogste klassen van de Hillegomse basisscholen de vraag gesteld: “Wanneer je 25 jaar vooruitdenkt, wat mag er dan beslist niet weg zijn?” Hierop gaven de leerlingen uiteenlopende antwoorden, maar het onderwerp dat het meest genoemd werd, was ‘de bollenvelden’.

Voor een bollenstreekgemeente is dat antwoord verheugend en misschien ook wel logisch; veel Hillegommers die hier zijn opgegroeid waren kinderen van werknemers ‘in de bollen’ en verdienden er ook zelf hun vakantiezakcentjes door op het land of in de schuren te werken. De liefde voor het wonen tussen het bollenlandschap wordt dan ook van generatie op generatie doorgegeven.
Alle romantische herinneringen ten spijt moet wel aangetekend worden dat het werk in de bloembollenteelt steeds minder door mensenhanden wordt verricht en er zijn tegenwoordig lang niet meer zoveel Hillegommers werkzaam in het bollenvak. Toch is Hillegom van oudsher een echt bollendorp. Wie het geheugen daarover nog eens wil opfrissen, is aan te raden om te wandelen met de wandel-app VoetstAPPen, waarop de route “Hillegom: Bollendorp” geplaatst is met een wandeling door het verleden van ons mooie dorp.
Voor cultuurhistorie-minnaars was vorige week een bericht te zien op Hillegom Online, met de kop “Nieuw elan voor de Duin- en Bollenstreek” dat meldde dat de colleges van Hillegom, Lisse, Katwijk, Noordwijk en Teylingen zich scharen achter 6 stevige prioriteiten om ons prachtige gebied verder te ontwikkelen en te versterken. “Ontwikkeling en versterking moeten ervoor zorgen dat de streek zo karakteristiek mooi Hollands en bloeiend blijft als zij nu is. Om dat voor elkaar te krijgen gaan de gemeenten met meer focus aan de slag. Er wordt ingezet op 6 topprioriteiten, waarin de samenwerking wordt opgebouwd of hernieuwd.”
Wie denkt dat de colleges zich gaan inzetten voor het behoud van het bollenteeltareaal, karakteristieke bollenschuren of bescherming en herintroductie van beukenhagen in het bollenlandschap, komt helaas bedrogen uit, want de de 6 topprioriteiten bestaan uit (1) ontsluiting en mobiliteit van de Noordelijke Bollenstreek, (2) onderzoek naar een corridor – A44 – voor ontsluiting in het zuiden, (3) ontwikkeling van het verhaal van de streek om een balans te creëren tussen toerisme en leefbaarheid, (4) doorontwikkeling t.b.v. gezamenlijke keuzes voor de opwek van hernieuwbare energie, (5) realiseren van de woningbouwopgave in de zuidelijke Duin- en Bollenstreek en (6) doorontwikkeling van de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek.
De basisschoolleerlingen die deelnamen aan project Kinderkunst mogen binnenkort voor het eerst stemmen - misschien zelfs wel al tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand. Vanaf nu kunnen zij zelf een bijdrage leveren aan het vervullen van hun toenmalige wens. Daarnaast zullen zij en allen die de cultuurhistorie van ons dorp een warm hart toedragen, bijgestaan worden door Stichting Vrienden van Oud Hillegom. De Vrienden blijven zich inzetten voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap, de woonomgeving en de monumenten en beeldbepalende panden in en om Hillegom - dat zijn ónze topprioriteiten.
De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl en www.dehillegommer.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant