Hangkouserieën nummer 87.
Hangkouserieën nummer 87. Foto: Vormgeving: Jan Zeilemaker

Hangkouserieën nummer 87: timing

Column Sporen van Vroeger

Timing is alles. Dat spreekwoord wordt vaak gebruikt bij dingen die dreigen mis te lopen. Synchronisatie, ofwel het proces van iets gelijktijdig maken, is afgeleid van de Griekse woorden ‘syn’ (samen) en ‘chrónos’ (tijd). In onze geschiedenis is synchronisatie pas in de 19e eeuw een rol van betekenis gaan spelen. De treinen gingen zo snel rijden dat een verschil in lokale tijd op ging vallen en dus werd het gelijk zetten van de klokken langs de spoorlijn noodzakelijk. Sindsdien is het belang van synchronisatie alleen maar groter geworden, denk aan het gelijk laten lopen van beeld en geluid bij film en televisie, fotocamera en flits, informatica en militaire operaties, maar ook in ons dagelijks leven als het gaat om werkafspraken of een eetafspraak.

In aflevering 87 van “Hangkouserieën” zijn diverse voorbeelden te vinden van het belang van timing. Allereerst de verschijning zelf van het donateurstijdschrift van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. De reguliere publicatie van het voorjaarsnummer vindt plaats in februari. Door verschillende oorzaken heeft de redactie pas deze maand het voorjaarsnummer kunnen completeren en het leek een onzalige timing.
Maar, geluk bij een ongeluk, eind februari werden de coronamaatregelen opgeheven en konden we een Voorjaars Vriendenavond inplannen op 22 april en een mooie voorjaarswandeling op zondag 3 april. Hierover hadden we niet kunnen berichten als “Hangkouserieën” eerder was verschenen. De wandeling leidt ons door het laatste stukje oerduin van Hillegom, het Lokhorsterduin, en over het terrein van het voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang, “een dorp in een dorp”. Onze gids Hetty Wilders zal ons rondleiden en allerlei interessante informatie met ons delen.
Dat timing een grote rol speelt bij musiceren, begrijpt iedereen. Maar in het geval van Cora Schaars-Kolk speelde timing ook een rol bij de wens om deel uit te maken van een harmonie. Waarom de timing van de theepauze van het orkest van de Hillegomse Harmonie Kapel een rol speelde in het leven van de jonge Cora, die in het Nutsgebouw woonde, lezen we in het artikel dat zij schreef voor “Hangkouserieën”.
In 1781 braken er onlusten uit in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Oranjegezinden steunden stadhouder Willem V. De Patriotten stonden lijnrecht tegenover hem. Deze strijd duurde tot 1787. Er waren vijf patriottische schutters uit Hillegom die deel uitmaakten van de nationale schutterij. Alphons Maas heeft van drie schutters een profiel opgesteld aan de hand van informatie die in de archieven staat en hierover schreef hij een boeiend artikel voor “Hangkouserieën”.
De grens tussen Noord- en Zuid-Holland loopt deels langs Hillegom. Er zijn grenspalen geplaatst om die grens te markeren en ook daar is de timing bijzonder: de eerste grenspalen zijn geplaatst tussen 1814 en 1840, terwijl de grens tussen Bennebroek en Hillegom in 1901 is aangepast. Hierover schreef Martin Bunnik twee interessante artikelen die wij in “Hangkouserieën” plaatsten. Over timing gesproken: de starttijd van de wandeling naar het Lokhorsterduin en het voormalige ziekenhuis Vogelenzang is per abuis foutief in “Hangkouserieën” beland: de juiste starttijd is 13.30 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, lees hiervoor de aankondiging in “Hangkouserieën” of op de Vrienden-website.
De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl en www.dehillegommer.nl. Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant