Logo lissernieuws.nl
De kosten voor een trouwceremonie kunnen sterk uiteenlopen per gemeente.
De kosten voor een trouwceremonie kunnen sterk uiteenlopen per gemeente. (Foto: Pixabay)

Trouwen in Lisse duurder en in Hillegom goedkoper geworden

Trouwen in een Zuid-Hollands gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen 1,3% meer dan in 2021 om op maandag tot en met donderdag het jawoord te geven. Op gemeenteniveau loopt deze toename zelfs op tot 30,8%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

Ten opzichte van vorig jaar is het trouwtarief voor een bruiloft op een doordeweekse dag het sterkst toegenomen in Gouda (+30,8%). Ook in Lisse (+18,9%) stegen de kosten voor een huwelijkssluiting sterker dan elders in de provincie.
Drie Zuid-Hollandse gemeenten kozen ervoor het tarief niet te verhogen: Lansingerland, Alblasserdam en Rijswijk. In Hillegom (-14%) en Wassenaar (-19,4%) namen de kosten zelfs af. In Wassenaar is trouwen in de Raadzaal van het gemeentehuis niet mogelijk, wat de afname in deze gemeente kan verklaren.

Lansingerland rekent hoogste kosten doordeweeks jawoord 
Een Zuid-Hollandse trouwceremonie kost op deze dagen gemiddeld € 422,08 in 2022. Maar Zuid-Hollandse gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. Inwoners van Gorinchem betalen € 180 om doordeweeks in het huwelijksbootje te stappen, terwijl bruidsparen in Lansingerland ruim drie keer zoveel kwijt zijn met € 675. De allerduurste ceremonie van de provincie Zuid-Holland (en zelfs van heel Nederland) is echter op zondag in Delft: voor een huwelijkssluiting op die dag betaalt een Delfts bruidspaar maar liefst € 2.139.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid
Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Top 3 Zuid-Hollandse gemeenten met goedkoopste ceremonies, doordeweeks:

  1. Gorinchem (maandag t/m donderdag): € 180,00
    Rijswijk: € 259,10
    Bodegraven-Reeuwijk: € 292,50

Top 3 Zuid-Hollandse gemeenten met duurste ceremonies, op zondag:

  1. Delft: € 2.139,00
    Oegstgeest: € 1.841,15
    Pijnacker-Nootdorp: € 1.700,00

Vergelijk hier de kosten voor trouwen in jouw gemeente met andere omliggende gemeenten: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie

Meer berichten